Vánočka s ořechy
- 150 ml plnotučného mléka (teplého)
- 1 lžičku soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 110 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky sušeného droždí
- 75 g rozinek (předem namočených v rumu)
- 100 g sekaných pekanových ořechů
- 475 g hladké mouky
Ve středně velké míse rozpustíme v teplém mléce droždí. Po vychladnutí přendáme směs do šlehací mísy a přidáme vejce. Vše dobře prošleháme. Poté přidáme cukr, sůl a mouku. Vyměníme si metlu na hnětací a celou směs opět řádně promícháme. Následně přidáme rozpuštěné máslo, rozinky a pekanové ořechy. Vše opět promícháme do spojení. Když se vám bude směs zdát moc tekutá a málo pružná, přidejte trochu mouky.
Hotové těsto necháme přikryté minimálně dvě hodinky kynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto rozdělíme na tři části a vytvarujeme dlouhé válečky. Délka válečku je na vás. Než začneme plést copánek, všechny tři válečky si prsty na začátku spojíme. Následně začneme plést. Upletenou vánočku přendáme na plech a přikryjeme utěrkou.
V teplé místnosti necháme opět kynout. Kynutí trvá alespoň hodinu. Po vykynutí potřeme vánočku rozšlehaným vejcem. Pečeme na 190 stupňů přibližně 30 minut. Upečenou vánočku necháme na mřížce vychladnout a můžeme rovnou podávat.