Pátek 1. března 2024, svátek má Bedřich
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Recept, který zvládnou i začátečníci. Jak na vánočku s ořechy, radí cukrářka

Vánočka foto: MAFRA

Ačkoli se mnozí pečení vánočky bojí, není to nic složitého. Tento recept, který kromě rozinek počítá i s pekanovými ořechy, zvládnou i začátečníci. A kdy jindy se pustit do pečení vánočky, než právě v čase vrcholícího adventu?
  5:00

Vánočka s ořechy

  • 150 ml plnotučného mléka (teplého)
  • 1 lžičku soli
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 110 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 75 g rozinek (předem namočených v rumu)
  • 100 g sekaných pekanových ořechů
  • 475 g hladké mouky

Ve středně velké míse rozpustíme v teplém mléce droždí. Po vychladnutí přendáme směs do šlehací mísy a přidáme vejce. Vše dobře prošleháme. Poté přidáme cukr, sůl a mouku. Vyměníme si metlu na hnětací a celou směs opět řádně promícháme. Následně přidáme rozpuštěné máslo, rozinky a pekanové ořechy. Vše opět promícháme do spojení. Když se vám bude směs zdát moc tekutá a málo pružná, přidejte trochu mouky.

Hotové těsto necháme přikryté minimálně dvě hodinky kynout na teplém místě. Po vykynutí si těsto rozdělíme na tři části a vytvarujeme dlouhé válečky. Délka válečku je na vás. Než začneme plést copánek, všechny tři válečky si prsty na začátku spojíme. Následně začneme plést. Upletenou vánočku přendáme na plech a přikryjeme utěrkou.

V teplé místnosti necháme opět kynout. Kynutí trvá alespoň hodinu. Po vykynutí potřeme vánočku rozšlehaným vejcem. Pečeme na 190 stupňů přibližně 30 minut. Upečenou vánočku necháme na mřížce vychladnout a můžeme rovnou podávat.

Autor: