Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Znojmo chystá nejen vinobraní, ale i Slavnosti okurek

Jídlo

  16:27
Chuťové pohárky obyvatel a návštěvníků Znojma koncem července plně ovládnou místní slavné okurky. Město pro milovníky regionální pochoutky uspořádá třetí ročník Slavností okurek spojených s řemeslným jarmarkem. Restaurace nabídnou speciální okurkové menu, inspiraci pro každodenní vaření přinese nová okurková kuchařka.
Křivé okurky - ilustrační foto.

Křivé okurky - ilustrační foto. foto: en.wikivisual.com

Spolu s vínem jsou okurky typickým produktem, který Znojmu přinesl věhlas. Nápoj z révy oslavují obyvatelé Znojma každoročně při historickém vinobraní. Proto se radnice rozhodla uspořádat podobnou slavnost a poctu také okurkám.

Slavnosti česneku

Navštivte devátý ročník festivalu česneku na zámku v Buchlovicích. Na programu bude kromě prezentace česneku a česnekových výrobků a hudebních nebo divadelních vystoupení například i soutěž čichačů, soutěž o nejhmotnější česnek či nejkrásnější česnekový cop a také 8. ročník Mistrovství ČR v plivání česneku na dálku. Akce se koná v sobotu 24. července a potrvá do 18:00.

"Inspirací pro pořádání Slavností okurek nám vlastně byla historická tradice. Znojmo se proslavilo pořádáním velkých okurkových trhů. Velký důraz proto klademe na stylovost výzdoby, centrem města bude například jezdit bryčka tažená koňským spřežením, hrát bude flašinetář," popsal starosta Znojma Petr Nezveda.

Dějištěm hlavní části Slavností okurek bude od 28. do 30. července Masarykovo náměstí. Zájemci u stánků ochutnají okurkové menu, které připraví přední znojemské restaurace. Své speciality uvaří i kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler z televizního pořadu Kluci v akci. Speciální kuchařka nabídne recepty jako například okurkovou polévku a znojemského pstruha.

Součástí slavností je také vyhlášení nejlepších sterilovaných okurek a rychlokvašek. Vzorky, které lidé nyní posílají, ohodnotí odborná porota podle přesně daných kritérií. Patří mezi ně vzhled, nálev, barva, vůně, chuť a konzistence.

Ve Znojmě se okurky pěstují od roku 1574, skutečný věhlas začaly získávat od konce 18. století. Znojemská konzervárna, která dodávala na trh až 8000 tun okurek ročně, však v roce 2003 ukončila činnost. Firma Hamé Babice přenesla výrobu okurek do konzervárny v Bzenci na Břeclavsku. Tradiční výrobu okurek ve Znojmě obnovilo v roce 2008 sdružení Znojemská okurka.

Autoři: ,