11. května 2017 18:14 Lidovky.cz > Relax > Pivo a pivovary

Čísla o chmelu a sladu: Žatecký červeňák vede na celé čáře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
chmel a ječmen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy chmel a ječmen | foto: Shutterstock

PRAHA Že chmel a slad jsou kromě kvasnic a vody základem pro každé dobré české pivo, ví každý. A platí také, že 70 procent všech piv ve světě se vaří podle stylu českého ležáku. Takže jak je to s produkcí českých chmelařů a sladařů?

Na úvod – pro výrobu jednoho půllitru českého ležáku je potřeba zhruba 85 gramů sladu (105 gramů ječmene) a 3 až 4 hlávky chmele. A kromě toho 2 až 5 litrů vody.

Česko jako pivní velmoc je (na rozdíl od vína) absolutně nezávislé na dovozu výsledného produktu a jak dokládají následující data, surovin máme také na rozdávání. Respektive na export.

Chmel - světová trojka

- Česko je ve světě třetím největším producentem chmele (po Německu – necelých 43 tisíc tun a USA – přes 40 tisíc tun)

- loňská úspěšná produkce chmele vzrostla u nás z předloňských 4843 tun na 7712 tun, pěstoval se na 4775 hektarech

- 80 procent z každé sklizně chmelaři vyvážejí do zahraničí (v daném a následujícím roce až do další sklizně)

- export v loňském kalendářním roce činil 3818 tun v hodnotě téměř jedné miliardy korun

- největším odběratelem bylo loni Německo, Čína a Japonsko. Japonsko je z dlouhodobého hlediska největší importér českého chmele

- dovoz chmele do Česka je minimální, loni se mírně zvýšil na 443 tun

- pověstný jemný aromatický Žatecký poloraný červeňák je absolutně nejrozšířenější odrůda u nás. Pěstuje se na 88 procentech všech chmelnic a tvoří 83 procent celkové produkce v tunách

- většina Žateckého poloraného červeňáku se vyváží. České pivovary ho používají v menší míře a spíš pro „doladění“ chuti, jejíž vyšší hořkost dodávají jiné (a levnější) druhy chmele

- Česko je největší producent jemného aromatického chmele na světě a žatecký červeňák je druhou nejrozšířenější odrůdou chmele na světě

Slad - pátí v Evropě

- Česko je 5. největším výrobcem sladu v Evropské unii

- 28 tuzemských sladoven vyrobilo loni 544 tisíc tun sladu (meziročně o 0,7 procenta méně)

- z toho obchodní sladovny 77 procent a sladovny pivovarů 23 procent

- největší z obchodních sladoven jsou Francouzi ovládané Sladovny Soufflet ČR. Největší pivovarnická sladovna patří Plzeňskému Prazdroji v Plzni

- loni se vyvezlo z Česka 267,7 tisíce tun sladu (49 procent domácí produkce)

- slad se vyváží nejvíce do Polska, Německa a Velké Británie

- dovoz sladu je podobně jako dovoz chmele minimální. Loni se do Česka dovezlo jen 10,7 tisíce tun sladu

- z vyráběných druhů sladu tvoří více než 95 procent český světlý slad, zbývající podíl připadá na slad mnichovský, karamelový, diastatický a barevný slad a na slad pšeničný

- k výrobě sladu se používá nejčastěji jarní ječmen, loni se pěstoval na 220 tisících hektarech

(zdroje dat: Svaz pěstitelů chmele, Český svaz pivovarů a sladoven, MZe, ČSÚ, Hopsteiner)

  • 0Diskuse