Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pivní novoty: V Lobči uvařili bylinný Gruit. Chmelem šetřili

  15:24
LOBEČ - Tmavá třináctka z Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena připomíná časy, kdy pivu ještě nevládl chmel. Hořkou chuť tvoří řebříček, pelyněk a listí ostružiníku.

Gruid od Parostrojního pivovaru Lobeč foto: Tomáš FenclReprofoto

Už tuto sobotu při pražském Vinobraní na Grébovce bude k ochutnání novinka Pivovaru Lobeč, kterou sládci Tomáš Fencl a Michal Horáček stvořili po vzoru archaického nápoje Gruit. Tedy piva z časů před 500 až 1000 lety, kdy se k získání hořké chuti nepoužíval chmel, ale nejrůznější byliny. V Lobči za tímto účelem použili řebříček obecný a pelyněk černobýl, doplněné pro aroma listím ostružiníku a jahodníku.

„Nebránili jsme se ani použití chmele, konkrétně tradiční české odrůdy - Žateckého poloraného červeňáku. Přidali jsme ho ve směsi bylin ale jen trochu, aby v Gruitu nedominoval,“ popisuje Fencl.

Pivo je kvašeno současným kmenem svrchních kvasnic čistého chuťového profilu, aby nepřebily aroma a chuť bylin. V sypání je směs ječných a pšeničných sladů. Barva Gruitu je tradičně polotmavá až tmavá.

Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...