Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Člověka k jídlu láká také jeho zvuk

Věda

  10:18
Londýn - Jídlo nevnímáme jen chuťovými buňkami a zrakem, ale také sluchem. K tomuto závěru došla skupina britských vědců z univerzity v Leedsu, podle nichž lidi láká k zakousnutí se do chipsů nebo jablka také zvuk, který při tom vzniká.
Podle serveru Ananova podrobili vědci testům vybranou skupinu lidí, kterým podávali různě "hlučné" kousky potravin. Experiment prokázal, že pojídání křupavých pochutin si testovaní jedinci více užívali. Na stupnici od nuly do desíti, kde desítka znamenala absolutní chuťovou slast, hodnotili chroupající potraviny průměrnou známkou 7,8.

Profesor Malcolm Povey, jeden z předních světových odborníků na ultrazvuk, je přesvědčen, že "co se týče potěšení z jídla, je zvuk stejně důležitý jako jeho barva a chuť".

Přesný mechanismus, jak mozek tyto zvukové vjemy vyhodnocuje, však vědci neznají. "S vysokou pravděpodobností lze říci, že máme geneticky vrozené vnímání křupavosti jídla jako znaku jeho čerstvosti," domnívá se profesor Povey.
Autor:
Témata: jídlo, Leeds