Pátek 3. února 2023, svátek má Blažej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Magazín

Vietnamská žena by měla být jemná a něžná. Dost jsem s rodiči bojovala, říká food influencerka Chili Ta Thuy

Chili Ta Thuy | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Premium Rozhovor
Vietnamská food influencerka Chili Ta Thuy o převýchově vlastních rodičů, nelehkém postavení svobodných třicátnic ve vietnamské komunitě a sekané na plátku šumavy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Chili Ta Thuy (31) je jedním z nejvýraznějších hlasů mladé generace Vietnamců vyrůstajících v Česku. Místo oblíbené preference vietnamských rodičů – práva, lékařství a ekonomie – se vydala svou vlastní cestu. Vystudovala marketing, pracovala jako manažerka sociálních sítí a dnes ji na Instagramu sleduje přes 140 tisíc lidí včetně rozličných celebrit.

„Vždycky jsem byla hyperkreativní. Účast v televizní show MasterChef mě zavála k jídlu, kromě sociálních sítí právě vydávám kuchařku, mám soukromé kurzy vaření a cooking show, ale ráda bych se víc vyjadřovala k věcem, které mi připadají smysluplné. Třeba k výchově a vzdělávání. Starší generace kouká na teenagery posměšně, ve stylu ,vy a ty vaše tiktoky’, což ale ničemu moc nepomáhá. Doba se úplně změnila, ale metody vzdělávání ne,“ říká.

Lidovky.cz: Na sociálních sítích sdílíte videa s recepty na asijskou kuchyni, ale přiznám se, že mě mnohem víc zaujaly vaše vtipné glosy komentující život Vietnamců v Česku. Čemu se směje vietnamská komunita v Česku?
Často jde o situační vtípky na téma, jak přijede Vietnamec poprvé do Evropy. Můj táta a strejda rádi vyprávějí historky o svých začátcích v Česku. V továrnách je sice na úvodním kurzu naučili, jak fungují záchody, dostali kapesné a colu ve skle, ze které byli nadšení, ale stále tu byla velká jazyková a kulturní bariéra, kterou museli překonat. Z toho pramení komické situace, například když si spletli lepidlo se zubní pastou nebo když museli v masně pomocí pantomimy vysvětlit, jaký kus masa vlastně chtějí. Taky vůbec nechápali zdejší kuchyni, třeba sekanou s hořčicí. Vietnamský jídelníček je bezlepkový, přišlo jim divné, že někdo vezme maso, dá to na plátek šumavy k tomu přidá hořčici, což je strašně zvláštní omáčka, která konzistencí a chutí nepřipomíná vůbec nic, co z Vietnamu známe. A jejich první návštěva hospody taky stála za to.

Lidovky.cz: Jak dopadla?
Objednali si pivo, věděli, že je vyhlášené. Akorát si ve třech poručili hned deset piv najednou, protože jim to takhle přišlo praktické a rychlé. Nechtěli, aby za nimi musel pořád někdo lítat.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Mohlo by vás zajímat