Odborníci, kteří studují šimpanze v Guineji, v tělech zvířat našli známky dlouhodobé a opakované konzumace etanolu. V rámci sedmnáctiletého výzkumu zaznamenali, že si šimpanzi s pomocí listů zavdávají fermentované palmové šťávy. Někteří dokonce tak, že jsou na nich patrné známky opilosti.
V guinejské oblasti Bossou, kde přírodovědci šimpanze pozorovali, místní lidé vyrábějí palmové víno. Šťávu k jeho výrobě stáčejí v korunách palem do plastových nádob, pro které si chodí ráno a večer. A šimpanzi, často ve skupinách, šplhají k nádobám a napájejí se přírodně zkvašenou šťávou. Sežvýkají několik listů, které pak použijí jako houbu a namáčejí ji do tekutiny.
Vědci měřili obsah alkoholu ve šťávě a nafilmovali šimpanze při pitkách. Zjistili, že zvířata popíjela tříprocentní alkohol a že některá zkonzumovala i 85 mililitrů, což odpovídá co do obsahu alkoholu zhruba jedné lahvi vína, tvrdí doktorka Kimberley Hockingsová z Oxford Brookesovy univerzity.
Podle amerických vědců mohou opice trpět depresemi![]() |
„Na šimpanzech byly patrné známky opilosti, například rychle usínali. V jednom případě byl jeden samec po požití šťávy zvlášť neklidný. Zatímco ostatní se na noc uložili do svých pelechů, on neklidně asi hodinu poletoval mezi stromy,“ řekla stanici BBC Hockingsová.
I když jsou popsány případy opic konzumujících alkohol z přírodních zdrojů, tady jde o první záznam a kvantitativní měření záměrného pití u divoce žijících opic.
Matthew Carrigan z floridské školy Santa Fe College ve své studii dokázal, že lidé s africkými opicemi sdílejí genetickou výbavu, která jim umožňuje alkohol trávit. Podle dalšího vědce Richarda Byrnea tento gen lidem a šimpanzům „zpřístupnil zdroje energie nahodile ‚chráněné‘ alkoholem, který je pro jiné tvory škodlivý“.
„Ať už byl evoluční vývoj jakýkoli, tato adaptace mi zřejmě umožňuje vychutnat si dobrou whisky,“ řekl Byrne.