Salámy a čabajky z mangalice lze dostat docela běžně i u nás na některých farmářských trzích. Letos jsem si je koupil na velikonočních trzích ve Zlíně. Běžně se pěstují i na Slovensku a v Rumunsku. Podle vyprávění mých slovenských kamarádů se mangalice volně pasou, ale půl roku před zabíjačkou se krmí kukuřicí, a proto mají na šířku dlaně kvalitního sádla.
A malé rýpnutí: šunku San Daniele opravdu nebudou vyrábět ve Francii, protože San Daniele má chráněné označení původu a dělá se jen v okolí městečka San Daniele in Friuli, což je někde mezi Udine a Benátkami.
Mimochodem, Colette Sibilia vystupuje v jednom díle seriálu The Very Hungry Frenchman, kde šéfkuchař Raymond Blanc jezdí po Francii, navštěvuje dobré producenty a vaří. Určitě se to dá někde na internetu zhlédnout.
Skvělá zpráva. Z mangalici se získává nejenom vepřové, které je mnohem lepší než to běžné, ale díky tomu, jak jsou prasata krmena a jak žijí ve volném výběhu, jejich tuk zlepšuje u lidí poměr "zlého" a "dobrého" cholesterolu. V naší širší vlasti, v Rakousku a Uhrách, se mangalica chová, ve Vídni (např. v obchodě Merkur Hoher Markt a na vánočních trzích na Freyungu) se dají koupit výrobky z uzenářství Thum, v Maďarsku zase začal Pick vyrábět speciální verzi svého uheráku z mangalici a ten je - pokud to vůbec jde - ještě lepší než klasický uherák.