Čtvrtek 28. května 2020svátek má Vilém 8 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Ohřívání, rozmrazování či opečení. Ve fast foodech se nevaří

Jídlo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jídlo (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Většina z nás to dobře zná. Jdeme kolem fast foodu s dítětem. To vidí barevné obrázky, ucítí známé vůně – a nedá se nic dělat, i s rodičem jde dovnitř.

Mluvčí McDonald’s Zuzana Svobodová je jediným zástupcem oslovených fastfoodových řetězců, kdo reagoval na otázky o výživových kvalitách podávaných jídel. Jak říká, údaje o nutriční hodnotě jídel jsou k dispozici každému zákazníkovi. Kdo chce,může se s nimi seznámit a podle nich si vybrat.

„Pokud si u nás zákazník koupí cokoli, dostane s jídlem také ubrousek velikosti A4, takzvanou prostírku, na jejíž zadní straně jsou uvedeny nutriční hodnoty všech našich produktů,“ informuje Zuzana Svobodová.

„I když jsou drobným písmem, brýle na ně nepotřebujete. Je tam také doporučené množství základních živin pro každý den a kolik procent z nich je v našich pokrmech. Každý zákazníkmá tedy veškeré podkladové informace pro to, aby se sám zodpovědně rozhodl, jaký produkt si u nás objedná a jaký nejvíce vyhovuje jeho stravovacím návykům nebo životosprávě,“ připomíná.

Podle ní McDonald’s propaguje vyvážený životní styl a myslí tím zahrnutí pohybu a sportu do každodenního života. Kdo tedy chce, může se informovat, co vlastně konzumuje. Pokud zavře před energetickými tabulkami oči, je to opravdu jen jeho odpovědnost vůči vlastnímu zdraví.

Děti jako dospělí

Řeč je však o dospělých. Fast foody jsou ale mocným lákadlem pro děti. Chodí tam s vrstevníky, slaví narozeniny, mnohdy i tráví dlouhé chvíle, protože prostředí se jim prostě líbí. V McDonald’s je ale přístup k přípravě jídla pro děti podobný jako pro dospělé, pokrmy pro děti nejsou jiné.

Mluvčí restauračního řetězce však připomíná, že skladba dětského menu záleží na rodiči, může jít o burger stejně jako o tortillu s kuřecím masem,může obsahovat jogurt s ovocem a müsli, zahradní salát anebo samozřejmě hranolky. „Hranolky je možné si nechat připravit nesolené. V takovém případě vám obsluha ráda připraví čerstvou várku hranolků, kterou neosolí,“ uvádí mluvčí Zuzana Svobodová.

Oleje, ve kterých se frituje, jsou podle mluvčí pro všechny stejné. Na smažení se používá směs řepkového a slunečnicového oleje s obsahem nežádoucích transne nasycených mastných kyselin pod dvě procenta.

„Olej ve fritézách pravidelně kontrolujeme. Používáme k tomu zařízení, které změří obsah nežádoucích látek. Ve chvíli, kdy jejich množství dosáhne stanovené hranice, olej ihned vyměníme. Hranolky a ostatní produkty, jako třeba kuřecí nugety, samozřejmě fritujeme v oddělených nádobách. Předcházíme tím nejen mísení chutí a pachů, ale i kontaminaci alergeny,“ upozorňuje mluvčí.

Nevaří se

Ve fastfoodech se nevaří. Jejich princip je založen na ohřívání, opečení či rozmrazení nebo úpravě již předpřipravených či jídel. Rychle se kazící potraviny se dovážejí chlazené na teplotu čtyři stupně Celsia a doplňují podle potřeb restaurace několikrát týdně. Zmrazené jsou masové plátky, včetně kuřecích prsou, které se připravují na kontaktním grilu bez přidání oleje. Zmrazené jsou také dodávány kuřecí nugety, bělo masá mořská ryba určená ke smažení, kuřecí burgery, hranolky, ovocné taštičky a žemle. Daleko častěji musejí do provozoven vozit vejce, šunku, mléčné směsi, rajčata, okurky a salátové směsi, protože rychle expirují. Mluvčí Zuzana Svobodová říká, že počet týdenních návštěv fast foodu se doporučit nedá.

„Záleží vždy na jednotlivci, na jeho životním stylu a stravovacích návycích, které má. V McDonald’s věříme, že vše má být v rovnováze – kalorie přijaté by se měly rovnat kaloriím vydaným a základem správného jídelníčku je pestrá strava. Proto nabízíme portfolio výrobků, ze kterých si naši zákazníci mohou vybrat ty, které jejich životosprávě a jídelníčku nejvíce vyhovují,“ říká mluvčí.

Vůně není umělá

Na internetu kolují informace, že u McDonald’s je rozstřikována do ovzduší zvláštní vůně, která vábí zákazníky k návštěvě fast foodu. Proto to také voní ve všech restauracích tohoto typu stejně. To ale Zuzana Svobodová popírá. „To, co po vstupu do naší restaurace pravděpodobně cítíte, je vůně našeho jídla. Že to voní pokaždé stejně, tedy není náhoda, jsou to produkty, které se denně připravují v každé naší restauraci,“ říká mluvčí.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!