8. října 2009 17:26 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Náchylnost k rakovině střeva a konečníku mají Češi v genech

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 24Diskuse
Chirurgové při práci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chirurgové při práci (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

BRNO Náchylnost k rakovině konečníku a tlustého střeva, v níž se Češi spolu s Maďary přetahují o první místo na světě, mají Češi v genech. Po staletí se do něj vpisoval nezdravý životní styl spojený s oblibou tučných jídel, takže ani vegetariánství dnešního Čecha od nemoci nemusí ochránit. Účinnou obranou je pouze preventivní vyšetření, řekli lékaři v Brně. Zahajovali tam kampaň Zastavme kolorektální karcinom.

Podle místopředsedy České gastroenterologické společnosti Miroslava Zavorala je český genom po staletí masírován nezdravým způsobem života, takže je pro vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku dnes velmi citlivý.

Člověku, který se jí bojí, přitom nepomůže ani přestěhování na druhý konec planety a radikální změna jídelníčku. Ukázala to čísla ze Spojených států, kde chorobu lékaři zaznamenali ve velké míře tam, kam se přestěhovali Češi.

"Kdyby se celá naše společnost teď rozhodla, že se stane vegetariánskou, že budeme jíst jen králíky a ryby, i tak potrvá dvě, tři generace, než se takzvaný senzitivní genom dá na úroveň ostatních národů," popsal Zavoral. Čeští muži jsou v rakovině první na světě, ženy figurují v první desítce.

Šestiprocentní riziko
Každý Čech starší 50 let má podle Zavorala šestiprocentní riziko, že rakovinou tlustého střeva nebo konečníku onemocní. Za rok ji lékaři zjistí u 8000 až 8500 pacientů a v roce 2006, za který jsou jako poslední dostupná nejnovější data, zdravotníci pečovali kvůli nemoci o 43.000 pacientů.

Číslo se přitom podle odborníků ještě zvýší. Mezi léty 2009 až 2010 dosáhne 51.000, řekl Ladislav Dušek z Institutu biostatiky a analýz Masarykovy univerzity, který výpočet prováděl. Vycházel přitom z predikce, jak bude populace stárnout, a z dalších údajů.

Podle lékařů se přitom rakovině tlustého střeva a konečníku dá účinně předcházet preventivním vyšetřením. Každý padesátiletý a starší si podle Zavorala může u praktického lékaře vyzvednout test na přítomnost krve ve stolici, který mu dá orientační výsledek, může ale také požádat o jistější kolonoskopické vyšetření. Lékaři při něm zavedou do těla pacienta konečníkem přístroj podobný hadici s kamerou na konci. Vnitřní stěnu střeva důkladně prohlédnou a odhalí nádor, ale i neškodné polypy, z nichž se může vyvinout. Snadným zákrokem je pak odstraní.

Lidé pak mohou beze strachu z tohoto typu rakoviny zůstat po léta. Po negativním vyšetření mají jistotu, že nemoc nedostanou, asi po deset let.

ČTK
  • 24Diskuse