Úterý 17. května 2022, svátek má Aneta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pozor na light potraviny. Ne vždy jsou zdravé

Zdraví

  7:00
Magické slovo light už přesvědčilo mnohé spotřebitele k nákupu. Přestože nijak nezaručuje, že by takové potraviny byly zdravější nebo že by zásadně pomáhaly při redukční dietě.
Jogurt (ilustrační foto)

Jogurt (ilustrační foto) foto: Shutterstock

"Označení light může znamenat snížené množství jednoduchých sacharidů, tedy cukrů, anebo snížený obsah tuku," vysvětluje PhDr. Iva Málková, psycholožka a zakladatelka kurzů STOB - Stop obezitě. S nápisem light se spotřebitelé nejčastěji setkávají u nápojů a mléčných výrobků, zejména jogurtů a sýrů. Light však neznamená, že je výrobek zcela bez cukru nebo tuku. Pouze je sníženo jeho množství -"ne-light" má např. 45 % tuku, kdežto light jen 30 %.

Mnozí si také myslí, že když je něco "light", lze toho sníst libovolné množství, aniž by se to projevilo zvýšením hmotnosti. "Výrobky light mohou mít díky tomu, že obsahují méně tuku nebo cukru, nižší energetickou hodnotu. Vždy ale více napoví konkrétní složení," říká odbornice. Například některé light mléčné výrobky sice mají snížený obsah tuků, ale mohou přitom obsahovat více cukrů.

Naučte se číst složení výrobků na obalech
Vzhledem k tomu, že tuk funguje jako jakési "pojidlo", musí být v light výrobcích něčím nahrazen - nejčastěji jde o škrob nebo želatinu. Oproti tomu "normální" jogurt nemusí zahušťovadla obsahovat vůbec. Současně chuť "light" jogurtu bývá vylepšena o přidaný cukr. Energetická hodnota tak nakonec může být stejná, nebo dokonce vyšší než u obyčejného jogurtu. Přitom některé mléčné výrobky, například mléčné zákysy nebo ovocné tvarohy s jogurtem, mohou být svým složením pro redukční dietu vhodné, aniž by byly označeny jako light. Opět platí, že prostudovat si složení výrobku uvedené na obalu se jedině vyplatí.

"Když se člověk naučí dobře číst obaly a rozumí složení výrobku, dokáže si sám z jednotlivých druhů potravin sestavit celodenní jídelníček, aniž by potřeboval pomoc odborníka," říká Iva Málková. Pomocníkem může být program na www.stobklub.cz, v rámci kterého je možné se během několika lekcí naučit číst obaly potravin a umět si poskládat optimální jídelníček.

Podle Málkové je rozumné potraviny vybírat na základě jejich složení. Ideální je, když jídlo obsahuje co nejvíce bílkovin a současně co nejméně tuků. U jogurtů hraje roli i nižší obsah sacharidů. Nejjednodušší vodítko, podle kterého se dá zorientovat v obsahu výrobků, jsou údaje pod písmeny GDA, tedy doporučená denní dávka. Spotřebitelé se například dozvědí, kolik potravina obsahuje tuků, cukrů, bílkovin, ale i vitaminů nebo minerálů.

Autoři:
Témata: jídlo, cukr, jogurt

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Češi řeší, čím topit. Proč bychom se neměli zbavovat plynového kotle?

Premium Plynu pro domácnosti by mělo být dosti při přerušení dodávek z Ruska. Nedostatkový plyn sice zdražuje, ale rychlý...

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Premium Na úspěchu televizní soutěže Na lovu má Jiří Martínek velký podíl. Diváci žasnou nad jeho znalostmi. On žasne taky –...

Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?
Kolik utratí průměrná česká rodina a jak tyto náklady snížit?

Podle diskuzí na eMimino.cz průměrná čtyřčlenná rodina utratila v roce 2021 za jídlo a drogerii průměrně 10-17 000 Kč. Tedy až 204 000 Kč ročně....

Mohlo by vás zajímat