Senior se svou manželkou snědli cuketový nákyp, po kterém se jim udělalo zle. Lékaři nejdříve předpokládali, že pár trpí infekcí trávicí soustavy. Poté ale klinika v jihoněmeckém Heidenheimu, kde byla dvojice hospitalizována, našla příčinu zdravotních potíží v cuketě.
Co jíst v létě? Zeleninu, oříšky i maso. Řiďte se selským rozumem, radí odbornice |
„Muž nám sdělil, že chutnala hořce. Přesto ji ale snědl,“ uvedla klinika s tím, že senior zemřel v neděli. Jeho o sedm let mladší manželka otravu přežila, neboť snědla menší porci cuketového pokrmu.
Stuttgartský chemický a veterinární institut CVUA v souvislosti s mužovým úmrtím uvedl, že při konzumaci hořkých cuket, okurek nebo hořké tykvové polévky je třeba se mít na pozoru. Tykvovitá zelenina totiž může v takovém případě obsahovat jedovatý kukurbitacin, který se varem nezničí. CVUA nicméně dodala, že zmíněné úmrtí je první zaznamenané po pozření cukety.