"Superbrokolice", vypěstovaná britskými odborníky, vypadá jako normální zelenina tohoto druhu, má ale zvýšený obsah zdraví posilujících látek, napsal britský deník The Telegraph.
Vědci předpokládají, že jistá živina obsažená v brokolici, glucoraphanin, chrání lidské tělo proti nemocem srdce a některým druhům rakoviny. Vypěstovali proto brokolici, která této látky obsahuje třikrát více než běžný druh.
PSALI JSME: |
Britští vědci novou variantu zeleniny vypěstovali klasickými šlechtitelskými metodami, nikoli genetickým inženýrstvím, zdůrazňuje list. Šlechtitelské práce začaly před mnoha lety poté, co byla v roce 1983 v divoce rostoucí brokolici zjištěna přirozeně zvýšená úroveň glucoraphaninu.
Tato látka se během trávicího procesu mění v sulphoraphan, který koluje v krevním oběhu. Bylo již prokázáno, že tato látka má vliv na snížení
chronických zánětů, zabraňuje nekontrolovanému množení buněk během raných fází rakoviny a roznáší do těla antioxidanty.
Ve srovnání s běžnou brokolicí zvyšuje konzumace "superbrokolice" hladinu sulphoraphanu v krvi na dvojnásobek až čtyřnásobek, uvádí list. Ve srovnání s běžnou brokolicí zvyšuje konzumace "superbrokolice" hladinu sulphoraphanu v krvi na dvojnásobek až čtyřnásobek, uvádí list.