Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Belgie zvítězila nad Ruskem 1:0 po gólu Origiho, postupuje dál

Sport

  17:52aktualizováno  22:28
Měl to být zápas, v němž se belgické hvězdy konečně naplno rozzáří. Místo toho však zaplněný stadion Maracaná dlouho sledoval konstantní nudu. V závěru však černý kůň mistrovství světa přece jen zabral a Rusko porazil 1:0. Dvě minuty před koncem poslal Belgii do osmifinále devatenáctiletý náhradník Divock Origi.

Ruský gólman Igor Akinfeev blokuje střelu Belgičana Romela Lukaka. foto: Reuters

Belgie, která má v týmu hráče jako Hazard, Witsel, Fellaini nebo Lukaku, byla dlouho mdlá. Ožila až ke konci, kdy Rusům očividně docházely síly.

ČTĚTE VÍCE

Probudil se právě i Hazard, jedna z největších opor Chelsea. Na levé straně se prosmýkl s míčem až do šestnáctky a od brankové čáry přihrál pod sebe na Origiho. Útočník Lille, jenž v 55. minutě vystřídal znovu nevýrazného Lukakua, už měl poměrně snadnou práci a napálil míč pod břevno.

Marouane Fellaini z Belgie v souboji s Rusem Alexandrem Samedovem.

Do té doby sledovali diváci přes osmdesát minut antireklamu na fotbal a z tribun se také ozýval pískot. Než Belgičané soupeře zatlačili, nabídl zápas jedinou větší příležitost. A měla ji sborná.

Rusové Belgii přestříleli, Kokorin ale minul

Konkrétně útočník Alexandr Kokorin minutu před koncem prvního poločasu. Belgičtí stopeři jej nechali hlavičkovat úplně volného po centru Glušakova. Kokorin si mohl vybrat, do jaké části brány míč pošle, ale nakonec ji vůbec netrefil!

Jinak hrály oba týmy tak, jako by si nechtěly pokazit lichotivé statistiky: Belgie si nyní vylepšila sérii zápasů bez porážky na dvanáct, Rusko padlo po deseti utkáních.

Rusové favorita celkově přestříleli. V úvodu protáhl gólmana Courtoise Fajzulin, nedlouho poté pálil na opačné straně slušně Mertens. Po necelé půlhodině mohli hoši z východu kopat penaltu, ale německý sudí Brych beku Alderweireldovi kopanec do Kanunnikova odpustil.

Kapitán Belgie Vincent Kompany nechce dát míč Alexandru Kokorinovi.

Devět minut před koncem střílel křížně metr vedle obránce Ješčenko, ale od té doby už na hřišti dominovala Belgie. Nejprve v 84. minutě vystřelil z přímého kopu do tyče Mirallas a několik minut nato přišel velký moment mladíka s keňskými kořeny Origiho.

Belgie má tedy postup po dvou duelech skupiny H jistý, Rusko se o něj ještě popere v utkání s Alžírskem - to hraje od 21 hodin s Jižní Koreou.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...