Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fotbal na ČT: Nepřipravení experti, brzký zvuk a 'ospalí' komentátoři

Sport

  6:00
PRAHA - „Když to jde, přepínám na Slováky. Když ne, vypínám zvuk.“ Podobnými příspěvky se diskuse pod články o mistrovství světa i sociální sítě v těchto dnech jen hemží. Některým fanouškům se příliš nelíbí, jakým způsobem jim Česká televize zprostředkovává fotbalový šampionát.

Zárivé studio, ale matný obsah. Ani dva experti a moderátor nedokáží z šampionátu na ČT udělat noční podívanou, která by neuspávala. foto: Reprofoto

Skoro by se zdálo, že při neúčasti české reprezentace je práce redakce sportu ČT fotbalovým tématem číslo jedna.

Anketa

Jste byste oznámkovali vysílání České televize z fotbalového šampionátu? (1 - nejlepší, 5 - nejhorší)

1 463
2 433
3 605
4 659
5 1726

Divákům především vadilo, že komentář Jaromíra Bosáka byl z technických důvodů nejdříve předčasný, potom zase zpožděný. Ostatní komentátoři zase nedokážou svým projevem zaujmout. Pavla Čapka a spol. fanoušci nazývají "uspávači hadů". Nelíbí se jim třeba ani to, že někteří experti chodí do studia nepřipraveni nebo že zpravodajství z Brazílie postrádá originalitu.

LN se pokusily najít odpovědi, proč tomu tak je:

Bosák napřed

S technickým nedostatkem televize neúspěšně bojovala několik dní. Pokud zápas komentoval Bosák, během základních skupin společně s kameramanem jediný člověk přímo v Brazílii, připomínalo to spíše vysílání pro nervově labilní diváky, které je na příval emocí třeba předem upozornit.

Když oblíbený komentátor zakřičel "Góóól!", diváci viděli teprve hráče napřahujícího se ke střele. "Signál k nám letí z Brazílie několika kanály a není snadné zvuk a obraz sladit. Podobné potíže jsme měli při každé velké akci, třeba při olympijských hrách," vysvětluje pro LN šéf kanálu ČT sport Jiří Ponikelský.

Fotbal na ČT

Česká televize z MS odvysílá všech 64 zápasů (55 přímo). Utkání lze sledovat i na webu ČT. V Brazílii je komentátor Jaromír Bosák, kterého od čtvrtfinále doplní Pavel Čapek. Z Prahy se přidávají Vlastimil Vlášek, David Kalous, Jiří Štěpán a David Kozohorský.

Zápasy doprovází studio. V nich se vedle dlouhodobých expertů ČT (Luděk Zelenka, Vladimír Táborský, Josef Němec nebo Martin Hyský) střídají desítky pozvaných hostů, z nichž se již představili například Vladimír Šmicer, Milan Luhový, Ivan Hašek nebo Pavel Vrba.

Než se televizi podařilo zkoordinovat obraz i zvuk do odpovídajícího času, komentoval Bosák pro změnu se sekundovým zpožděním.

Nepřipravení experti

Zatím asi nejvýraznější nahrávka kritikům na smeč. Není výjimkou, že hosté v předzápasovém programu přiznají, že o týmech nic neví.

Tak jako třeba bývalý trenér Günter Bittengel před pondělním utkáním Íránu s Nigérií. "Je to spíše jejich alibismus. Oni se na vysílání samozřejmě připravují, ale takovou větou se před lidmi kryjí. Působí to však hloupě a věřte mi, že už si za to taky od nás vyslechli své," říká Ponikelský.

O výběr hostů do studia se staral především David Kozohorský, který má společně s dalším komentátorem Pavlem Čapkem fotbalovou dramaturgii na starosti.

"Za lidi, kteří do studia přicházejí, do jisté míry neseme odpovědnost my. Na druhou stranu se jim snažíme vysvětlit, že si budují svou image. Je to také jejich boj, aby nebyli za hlupáky," uznává problém Kozohorský.

Plytký pelmel

ČT posílí dvoučlenný štáb v Brazílii až na vyřazovací část. Do té doby si musí vystačit s obrazem, který nakupuje. Jediným původním materiálem, který nabízí, tak jsou nepravidelné fejetony Jaromíra Bosáka.

"Snažíme se to kompenzovat například historickými materiály," říká k současným podmínkám Kozohorský.

'Ospalí' komentátoři

Kvůli časovému posunu končí fotbalové maratony i dvě hodiny po půlnoci. Možná i to přispívá k často ospalému výkonu některých komentátorů. "I my se potřebujeme na zápas pořádně naladit. Jenže dvě třetiny utkání komentujeme z Prahy a věřte mi, že je pořádný rozdíl, jestli nasáváte hodinu předem atmosféru přímo na Maracaná, nebo přijdete před půlnocí do sklepního studia," brání své kolegy Kozohorský.

"Navíc rozpoznat hráče takové Nigérie na televizní obrazovce také není vždy úplně snadné. Komentujeme to samé, co vidí diváci." vysvětluje.

Hokej vítězí

Diváci v tomto ohledu nejčastěji srovnávají fotbalovou redakci s partou kolem Roberta Záruby. A "hokejisté" z toho až na výjimky vychází vítězně. Proč? Dokázali si vychovat menší množství kritických spolukomentátorů a zapojit mladou generaci svěžích komentátorů.

"Vnímáme to," přiznává Kozohorský. "Naše možnosti jsou ale naprosto neporovnatelné. Hokej vyrábí šampionáty rovnou z místa, kde má i své štáby, studio přímo na stadionu, každý rok český tým. To jsou detaily, které divákovi celý přenos příjemně dokreslí. Navíc si myslím, že je fotbalové publikum daleko přísnější, a to jak na hráče, tak na veškeré dění okolo. Tedy i na nás.“

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...