130 let

Adam Hložek ve sparťanském dresu. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Hložek už patří Leverkusenu, Sparta za svůj klenot dostane asi 400 milionů

Sport
  •   17:35
Hotovo, dojednáno. „Willkommen, Adam!“ Očekávaný přestup českého fotbalisty Adama Hložka byl dotažen. Generační talent přestupuje ze Sparty do Leverkusenu, třetího týmu německé bundesligy, kde se potká s reprezentačním parťákem Patrikem Schickem. Přestup potvrdily oba kluby.

Ještě během čtvrtka Adam Hložek od zástupců pražského klubu převzal cenu pro Sparťana sezony. Anketu fanoušků vyhrál drtivě, dostal 79 procent všech hlasů.

Příště už pro něj hlasovat moci nebudou, radost bude rozdávat těm v Leverkusenu.

„Adam je gólový hráč, může nastupovat na pozici podhrotového hráče nebo z křídla. Jeho všestrannost, síla i schopnosti v zakončení dají naší ofenzivě nové možnosti,“ řekl pro web Leverkusenu sportovní ředitel Simon Rolfes.

S německým klubem podepsal Hložek kontrakt do června 2027. Stejné datum byste našli i v Schickově smlouvě, kterou minulý týden o dva roky prodloužil.

Kuloární zprávy o výši odstupného pro Spartu se liší. Podle zdrojů iDNES.cz z Německa, které se odkazují přímo na informace z vedení klubu, je nejblíž realitě následující varianta: 16 milionů eur (téměř 400 milionů korun) s blíže nespecifikovanými bonusy, ale s třicetiprocentním podílem z příštího prodeje.

Jiné mluví o třinácti milionech eur jako základ a dalších pěti jako bonus. Na třicetiprocentním podíl z dalšího prodeje se shodují.

„Leverkusen je pro mě výborná volba,“ řekl Hložek. „V posledních týdnech jsem právě Bayer hodně sledoval, mužstvo hraje krásný fotbal. To, že jsem se stal jeho součástí, je pro mě skvělé.“

Mluvil také pro sparťanskou televizi. Byl dojatý, těžko zadržoval slzy. Děkoval fanouškům, klubu, trenérům, spoluhráčům.

„Ahoj sparťani, chtěl bych se s vámi rozloučit a touto cestou poděkovat za tu velkou podporu, kterou jste mi ty čtyři roky dávali. Moc si toho vážím,“ říkal.

„Děkuju Spartě, která mi dala šanci v lize a umožnila mi se zlepšovat. Děkuju trenérům a největší dík patří spoluhráčům. Bez vás bych neměl tolik gólů a asistencí. Byli jste mi druhou rodinou. Je čas se rozloučit a posunout se dál.“

Hložek už minulý pátek podstoupil na klinice v Kolíně nad Rýnem nedaleko od Leverkusenu zdravotní prohlídku, pak se vrátil do Prahy.

V neděli nechyběl na galavečeru, kde byl vyhlášen Fotbalista roku 2021. Hložek obsadil šesté místo. Před ním byli vítězný Schick, pak Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Tomáš Vaclík a Antonín Barák.

V pondělí se s většinou z nich hlásil na reprezentačním srazu, na kterém se národní mužstvo chystá na nadcházející utkání Ligy národů. Už ve čtvrtek Česko hraje proti Švýcarsku, v neděli hostí Španělsko a příští týden odehraje dva duely venku proti Portugalsku a znovu proti Španělsku. A Hložek nastoupí už jako hráč Leverkusenu.

Bayer jakožto třetí tým uplynulého ročníku bude hrát Ligu mistrů, švýcarský trenér Gerardo Seoane má slabost pro svěží ofenzivní fotbal a hráče Hložkova naturelu dlouhodobě vyhledává.

Samotný klub má opakovaně dobré zkušenosti se sázkou na mladé, nebojí vsadit na talenty, nechat je vykvést a pak se ziskem posunout výš, jako naposledy třeba záložníka Kaie Havertze, předtím korejského střelce Son Hung-mina nebo dříče Juliana Brandta.

V Leverkusenu je rovněž významná česká stopa, nastupovali tam Pavel Hapal, Jan Šimák, Michalové Kadlec a Papadopulos, Martin Frýdek a nyní už zmíněný Schick, jehož tamní fanoušci zbožňují. Aby ne, když v minulé sezoně nasázel ve 27 startech fantastických 24 gólů.

Zklamaný sparťan Adam Hložek po prohraném pohárovém finále na Slovácku.

Hložek je generačním talentem, ligu hraje od šestnácti a brzy se stal oporou týmu. Hráčem, který má podíl na většině gólů. Od osmnácti nastupuje za národní mužstvo.

V nejvyšší domácí soutěži odehrál 105 zápasů, dal 34 branek a na dalších třicet gólů přihrál.

Překonal několik milníků – je nejmladším sparťanem, který kdy nastoupil v nejvyšší soutěži, nejmladším autorem hattricku či nejmladším reprezentantem v samostatných dějinách.

Autoři: vp, min