130 let
FC Slovan Liberec - Plzeň / Theo Gebre Selassie z Liberce a David Limberský (vpředu) z Plzně

FC Slovan Liberec - Plzeň / Theo Gebre Selassie z Liberce a David Limberský (vpředu) z Plzně | foto: Radek Petrášek, ČTK

Bílkova překvapení: Pilař, Gebre Selassie, Hruška...

Sport
  •   10:21
PRAHA - V nominaci fotbalové reprezentace pro turnaj Kirin Cup v Japonsku chybí několik opor včetně Tomáše Rosického, Milana Baroše, Jaroslava Plašila či Zdeňka Pospěcha. Ve výběru pro červnová utkání s Peru a Japonskem naopak nebudou chybět Petr Čech, Michal Kadlec či Tomášové Sivok a Hübschman.

Trenér Michal Bílek povolal mezi dvaadvacítku pro národní tým i šest nováčků - Theodora Gebre Selassieho (Liberec), Aleše Hrušku (Příbram), Václava Pilaře (Hradec Králové), Petra Trappa (Plzeň), Petra Jandu (Slavia) a Kamila Vacka (Sparta). Někteří další hráči se vracejí po kratší nebo delší odmlce. Nominaci oznámil kouč na dnešní tiskové konferenci.

U všech nováčků konzultoval jejich zařazení s klubovými trenéry nebo svými kolegy od národního týmu. "O brankáři Hruškovi jsem mluvil jak s naším trenérem brankářů Stejskalem, tak s příbramským trenérem Kopačem. S libereckým Petrem Radou jsem probíral Gebre Selassieho, sparťan Vacek si o nominaci říkal v průběhu sezony už několikrát, podobně jako Janda s Pilařem, který by mohl být zajímavý hráč především pro své schopnosti obejít protihráče a rychlost. A plzeňští hráči podávali dobré výkony celou sezonu," zdůvodňoval Bílek nominaci nových či dosud nepříliš vyzkoušených hráčů.

NOMINACE NA KIRIN CUP

Brankáři:
Petr Čech Chelsea 81/0
Aleš Hruška Příbram 0/0
Tomáš Grigar Teplice 2/0

Obránci:
Theodor Gebre Selassie Liberec 0/0
Michal Kadlec Leverkusen 23/2
Ondřej Kušnír Sparta 3 0
Roman Hubník Hertha Berlín 14/2
David Limberský Plzeň 6/0
Tomáš Sivok Besiktas 15/2
Jan Rajnoch Ankaragücü 11/0

Záložníci:
Tomáš Hübschman Šachtar Doněck 36/0
Daniel Kolář Plzeň 1/0
Milan Petržela Plzeň 3/0
Kamil Vacek Sparta 0/0
Václav Pilař Hradec Králové 0/0
Petr Trapp Plzeň 0/0
Jan Rezek Plzeň 3/0

Útočníci:
David Lafata Jablonec 10/2
Martin Fenin Frankfurt 14/3
Petr Janda Slavia 0/0
Tomáš Necid CSKA Moskva 23/7
Michal Hubník Legia Varšava 2/0

Několik hráčů nemohl vzít reprezentační trenér především kvůli zdravotním důvodům, jen v případě Plašila udělal výjimku a dal mu volno po náročné sezoně. Pospěch požádal o volno z vážných rodinných důvodů. "Baroš nenastupuje kvůli opakovaným problémů s achilovkou, Rosický má trhlinu ve svalu, Pudila čeká operace, Laštůvka už je po ní," vypočítával nucené ztráty a vynechat musel také hráče, kteří jsou v nominaci pro mistrovství Evropy jednadvacítky. Jinak by s týmem jeli podle jeho slov zřejmě i Tomáš Pekhart, Václav Kadlec a Jan Morávek.

Přes netradiční termín se fotbalisté ani nezkoušeli omlouvat kvůli zkrácení dovolené. "Je to oficiální termín, hrají se i kvalifikační zápasy, v tom problém nebyl. S výjimkou Plašila a Pospěcha jsem musel u absencí brát na zřetel hlavně zdravotní stav," vysvětlil Bílek, že kompromisů nebylo třeba ani při vyjednávání s kluby. Radost mu proto udělali z obvyklých opor Čech, Michal Kadlec, Sivok, Hübschman, Roman Hubník, Tomáš Necid či Jan Rezek, kteří se neomluvili, přestože mají po náročné sezoně a v nohou desítky těžkých zápasů.

"Výsledky sice nejsou v této fázi přípravy klíčové, ale rádi bychom přivezli další výhry. Šanci však musejí dostávat další hráči, top zápasy nás čekají až na podzim," řekl Bílek. Nemá obavy, že dojde na podobnou ostudu, jako před rokem a půl při cestě do Emirátů, kde mužstvo prohrálo i s Ázerbajdžánem. "To bychom nemuseli ani nikam jezdit a nehrát přípravná utkání. Musíme ale přece mužstvo neustále osvěžovat a jinak než na podobných akcích to není možné," prohlásil.

Češi vstoupí do turnaje 4. června proti Peru v Macumotu, o tři dny později budou hrát v Jokohamě s domácím výběrem. Vítěze Kirin Cupu čeká prémie 100 tisíc dolarů, druhý tým polovinu, třetí si odveze 10 tisíc. Mužstvo se sejde v Praze v úterý 31. května a hned večer odletí speciálem přes Vladikavkaz. Do vlasti se vrátí 8. června.

Autor: ČTK