Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Bílkův kvalifikační účet: postup s rozpaky

Sport

  9:16
Od jednomyslně zvoleného trenéra fotbalové reprezentace byste čekali přesvědčivější počin než kvalifikaci napínavou do posledního zápasu. Na konečném účtu s podpisem trenéra Michala Bílka přetrvávají rozpaky, nicméně mohlo být i hůř. Účast na Euru je stále ve hře. LN vybraly momenty, které se přičinily o výsledný dojem z víc než roční poutě zakončené včerejším vítězstvím v Litvě.

Michal Bílek foto: ČTK

Kdyby se nesimulovalo... Na nepřízeň sudích si opravdu nelze stěžovat. Nejkontroverznější moment z českého pohledu nakonec získal stěžejní důležitost. Samovolný pád Jana Rezka v závěru zářijového utkání ve Skotsku zapříčinil penaltu a „last minute“ vyrovnávací gól na 2:2. Dnes už víme, že kdyby rozhodčí v Glasgow posoudil situaci správně a český tým zůstal bez bodu, zmizela by šance na postup do baráže už před včerejším vystoupením.

PSALI JSME:

Rozčarování hned na začátku. Kdo se ocitl na olomouckém stadionu před prvním českým zápasem v kvalifikaci, cítil ve vzduchu naději. Stalo se tak ale naposledy. Ve smutku po porážce s Litvou se pozitivní emoce rozplynuly a reprezentaci se už nepodařilo získat na svoji stranu větší sympatie. Stále se jen napravovala předchozí zaváhání.

Hašek dlouho kryl trenérovi záda. Silnějšího zastánce si Michal Bílek nemohl přát. Bývalý šéf českého fotbalu ho do funkce navrhl a silou svojí tehdejší autority nechal u výkonného výboru jednomyslně schválit. Když však letos v červnu nečekaně odstoupil, Bílkova pozice naráz výrazně oslabila. Hned v prvním zápase po Haškově odchodu se zrodila potupná porážka 0:3 v Norsku a reprezentační kouč se ocitl v ohrožení. Hašek vůči němu také přestal trpět přehnanými ohledy. Do svého arabského angažmá mu před závěrem kvalifikace odvedl asistenta Luďka Klusáčka.

 Španělský zázrak? Jednou blízko, podruhé daleko. V soubojích s mistry světa si mohli čeští fotbalisté nejlépe ověřit, jaká je jejich reálná síla. Na španělské půdě zvládli vzdorovat zásluhou úporné obrany, poprvé prohrávali až dvacet minut před koncem. V Praze byl k vidění trochu jiný scénář. Už po dvaceti minutách bylo jasno, že se překvapení konat nebude. Stručněji se dá zaznamenat jejich ofenzivní vizitka. Během dvou zápasů dokázali vystřelit na španělskou branku jen jednou.

Fanoušci nechávali na stadionech volná místa. Reprezentace není lákadlem jako dřív. Nejlépe to dokládá návštěvnost na jejích kvalifikačních zápasech hraných v Praze. Vyprodáno nebylo ani v jednom ze dvou případů, přestože měli fanoušci nově možnost kupovat vstupenky na internetu. V Edenu dokonce Skotové v hledišti početně zvítězili. Na páteční zápas se Španělskem nepomohl ani atraktivní soupeř, volných zůstalo zhruba dva tisíce sedaček.

Špatně využitý plzeňský zázrak. Čím se chlubit v českém fotbale? Za poslední rok zaujal nejvíc neuvěřitelný vzestup Plzně, která získala titul i postoupila do Ligy mistrů. Počet jejích hráčů na Bílkově soupisce postupně narůstal, ale snad s výjimkou Petra Jiráčka ostatní v českém dresu působí jako vlastní stíny. Tady je ještě na čem pracovat.

Anketa

Jakou známku dáte české fotbalové reprezentaci za výkony v kvalifikaci o postup na EURO 2012?

1 70
2 97
3 573
4 1189
5 343
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...