130 let

Cristiano Ronaldo a Ignazio Abate (vpravo) | foto: Reuters

Čechova Chelsea slaví postup, AC Milán remizoval s Realem

Sport
  •   23:14
PRAHA - Fotbalisté Chelsea s brankářem Petrem Čechem a Bayernu Mnichov jsou prvními osmifinalisty letošního ročníku Ligy mistrů. Postupové oslavy bude muset odložit Arsenal, který nestačil na Šachtar Doněck.

Oba velkokluby mají jistotu už dvě kola před koncem základních skupin a dnes svůj postup stvrdily přesvědčivými výhrami. Chelsea zdolala 4:1 Spartak Moskva, za který nastoupil obránce Marek Suchý, Bayern hlavně díky hattricku Gomeze veze vítězství z rumunské Kluže v poměru 4:0.

V dnešním šlágru remizoval v duelu plném zvratů AC Milán s Realem Madrid 2:2. Real tak na potvrzení osmifinálové účasti musí čekat, stejně jako Arsenal, který podlehl 1:2 v Doněcku. Reprezentanti Tomáš Rosický, který vedl Arsenal s kapitánskou páskou, i Tomáš Hübschman na obou stranách odehráli celý zápas.

Těžký direkt utržila Žilina vedená českým trenérem Pavlem Hapalem. Slovenští šampioni doma prohráli vysoko 0:7 s Olympiquem Marseille a málem tak vyrovnali neslavný rekord Besiktase Istanbul, který před třemi lety prohrál na půdě Liverpoolu 0:8, což je největší debakl Ligy mistrů.

Čtěte také

Žilina, která v předkole vyřadila pražskou Spartu, přišla i o teoretické naděje, aby ve skupině získala alespoň třetí místo zaručující pokračování v Evropské lize. Marseille má po dnešku ve skupině F šest bodů stejně jako druhý Spartak.

Osmifinálová účast zatím uniká Realu Madrid, který remizoval na hřišti AC Milán 2:2. "Bílý balet" sice vedl, ale střídající veterán Filippo Inzaghi dvěma trefami duel gigantů málem otočil ve prospěch AC.

Ve čtvrté minutě nastavení zařídil pro Real alespoň remízu střídající Pedro León a postaral se o to, že Real v soutěžním utkání pod vedením nového kouče Josého Mourinha, který poslední dvě sezony strávil na San Siru ve službách konkurenčního Interu, ještě neprohrál.

V sestavě domácího AC znovu chyběl bek Marek Jankulovski. Inzaghi se se 70 vstřelenými brankami dotáhl v tabulce kanonýrů na Raúla, který tuto metu pokořil před dvěma týdny. Real byl o krok napřed díky argentinskému útočníkovi Higuaínovi, který se postaral o 700. gól Realu v evropských pohárech a zdálo se, že španělský velkoklub ve čtrnáctém utkání na San Siru konečně zvítězí. Zaskočil jej ale Inzaghi, byť druhý gól vstřelil z jasného ofsajdu. Inzaghi dokázal jako první hráč letos v Lize mistrů překonat obranu Realu.

Ve skupině G udrželo naděje na postup Auxerre díky výhře 2:1 nad Ajaxem Amsterodam. Real vede s devíti body, Milán, Ajax a Auxeree jsou za sebou srovnaní v jednobodových odstupech.

V osmifinále se už málem dnes viděl i Arsenal, který by šel dál v případě dnešní výhry v Doněcku. Chyběl mu sice zraněný kapitán Fábregas, ale už v 10. minutě jej poslal do vedení Walcott a potvrdil, že Arsenal není náhodou nejlépe střílejícím týmem soutěže.

Šachtar však zápas otočil, obrat v poslední minutě první půle dokonal Eduardo, který ještě v minulé sezoně oblékal právě dres "Kanonýrů". Doněck se tak bodově na Arsenal dotáhl, o tři body méně má portugalská Braga, která dnes zvítězila na půdě Partizanu Bělehrad. Ten s jistotou skončí poslední.

Středeční výsledky Ligy mistrů

Basilej - AS Řím 2:3 (0:2)
Branky: 69. Frei, 83. Shaqiri - 16. Menez, 25. Totti z pen., 76. Greco. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 90. Stocker (Basilej).

Kluž - Bayern Mnichov 0:4 (0:2)
Branky: 12., 24. a 71. Gomez, 90. Müller. Rozhodčí: Gumienny (Fr.).

Chelsea - Spartak Moskva 4:1 (0:0)
Branky: 66. a 90.+2 Ivanovič, 49. Anelka, 62. Drogba z pen. - 86. Baženov. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

Žilina - Olympique Marseille 0:7 (0:4)
Branky: 12. a 21. a 54. Gignac, 52. a 63. Lucho González, 24. Heinze, 36.Rémy. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).

Auxerre - Ajax Amsterodam 2:1 (1:0)
Branky: 9. Sammaritano, 84. Langil - 79. Alderweireld. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).

AC Milán - Real Madrid 2:2 (0:1)
Branky: 67. a 78. Inzaghi - 45. Higuaín, 90.+4 Pedro León. Rozhodčí: Webb (Angl.).

Šachtar Doněck - Arsenal 2:1 (2:1)
Branky: 29. Čigrinskij, 45. Eduardo - 10. Walcott. Rozhodčí: Busacca (Švýc.).

Partizan Bělehrad - Braga 0:1 (0:1)
Branky: 35. Moisés. Rozhodčí: Hansson (Švéd.).

Autor: ČTK