Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čekal ho boj o postup v Evropské lize, trenér Dinama Záhřeb Mamič však rezignoval. Půjde totiž do vězení

Sport

  12:34
Chorvatský trenér Zoran Mamič ve čtvrtek tým Dinama Záhřeb už do odvety osmifinále Evropské ligy nepovede. Důvodem je jeho odsouzení na čtyři roky a osm měsíců za účast na zpronevěře 116 milionu kun (17 milionu eur) právě z peněz Dinama. Podle rozhodnutí nejvyššího chorvatského soudu mají jít do vězení také bývalí činovníci klubu: Mamičův bratr Zdravko, Milan Pernar a Damir Vrbanovič.

Zoran Mamič při utkání Evropské ligy s Tottenhamem foto: ČTK

První rozsudek v případě této zločinecké skupiny v čele se podnikatelem a někdejším sportovním agentem  Zdravkem Mamiče, která slavnému chorvatskému klubu způsobila výraznou finanční újmu, byl vydán v červnu 2018. Policie je vinila ze zneužití pravomoci a korupci, mimo jiné v souvislosti s přestupem Luky Modriče do Tottenhamu v roce 2008. Muži se cítili nevinni a rozsudek považovali za spiknutí, proti němuž se odvolali.

V bosenském Medžugorji se skrývá Zdravko Mamič, jeden z hlavních strůjců...
Dinamo Záhřeb - PAOK (řádění chorvatských fanoušků).

Po téměř třech letech Nejvyšší soud Chorvatské republiky jejich vinu potvrdil, byť některé tresty snížil. Zoran Mamič si polepšil o tři měsíce. Jeho bratr Zdravko, který klubu šéfoval z pozice prezidenta a nyní se dlouhodobě ukrývá v Bosně, dostal šest a půl let. Bývalý ředitel klubu Damir Vrbanovič a někdejší účetní Milan Pernar byli odsouzen ke třem letům vězení.

„Přestože se necítím vinný, jak už jsem řekl dříve, pokud je verdikt konečný, přijmu ho a odstoupím ze všech funkcí v Dinamu,“ uvedl v oficiálním prohlášení devětačtyřicetiletý Mamič, který v klubu zastával kromě trenérské funkce také post sportovního ředitele. „Přeju klubu hodně štěstí a sportovních úspěchů do budoucna,“ dodal.

Denně se modlím, říká jeden z nejvlivnějších a nejkontroverznějších bossů Mamič

V uvedených funkcích ho nahradí dosavadní asistent Damir Krznar, pod jehož vedením bude Dinamo ve čtvrtek dohánět v osmifinále Evropské ligy proti Tottenhamu dvoubrankové manko.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...