Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Prohra na úvod. České fotbalistky v kvalifikaci na Euro podlehly Dánsku

Michaela Khýrová v zápase s Dánskem foto: FAČR

České fotbalistky ve svém prvním zápase evropské kvalifikace prohrály v Uherském Hradišti s Dánskem 1:3. Jediný gól domácích vstřelila v závěru prvního poločasu po povedeném centru Khýrové útočnice Stašková.
  20:40aktualizováno  22:49

Dala si tradičně ruku na ústa, pak vytvořila z prstů srdíčko a křepčila před solidně zaplněnými tribunami na stadionu v Uherském Hradišti. Pro Andreu Staškovou, jež poslední dva zápasy v AC Milán strávila jen na lavičce, to byl tuze sladký gól.

Jenže kýžený bod nakonec nepřinesl. Dánky, účastnice posledního Eura a osmifinalistky loňského mistrovství světa, byly nad síly domácího výběru.

Češky nyní míří do španělského Burgosu, kde se v úterý (od 19 hodin) utkají se Španělkami, světovými šampionkami, které v pátek deklasovaly Belgii 7:0.

Andrea Stašková slaví gól proti Dánsku v kvalifikaci na Euro

Tradiční českou brankářskou jedničku Lukášovou, která léčí vykloubené rameno, nahradila proti Dánsku Votíková. A nenudila se. Už v sedmé minutě musela sbírat míč z vlastní sítě. Stoperka Pochmanová ztratila balon, do brejku vyrazila Vangsgaardová, střelkyně PSG, zkusila přelobovat českou gólmanku a povedlo se.

Děvčata v červeném nestíhala. První střela? Stašková po dvaadvaceti minutách hry. Ale postupně se Češky osmělily. Po pěkné kombinaci pálila Cahynová, branku však ani netrefila.

První český roh ještě nic kloudného nepřinesl, ale pak aktivní slávistka Khýrová, autorka hattricku z nedávného derby (3:3), poslala načechraný balon do vápna, kde si míč našla Stašková. A předvedla svou klasiku: zpracování na prsa, otočka a pal! Do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

„V úvodu jsme měli problém s agresivitou soupeře, ale tým se začal postupně zvedat. Holky se zlepšily v osobních soubojích a vyrovnání bylo skvělé,“ řekl trenér Karel Rada webu FAČR.

Dánky i po změně stran držely balon častěji. Votíková musela zasahovat proti střele Harderové, podruhé mohla skórovat Vangsgaardová, leč před brankou mířila mimo. Nakonec Dánky přeci jen udeřily. Po rohovém kopu se po hodině hry prosadila Ballisagerová.

Dánská fotbalistka Stine Ballisagerová dává gól do české branky.

Další povedený centr Dánska, další gól. Tentokrát zavěsila hlavou Hasbová. Za stavu 1:3 Češky hojně prostřídaly, na poslední dvacetiminutovku vyběhla Krejčiříková, Sonntagová a Růžičková. Změna skóre však nepřišla. Střela další střídající, plzeňské opory Mrázové, jen těsně minula branku. Překvapení se na půdě Slovácka nekonalo.

„Úvod druhé půle nebyl dobrý. Dánky měly několik rohových kopů a jeden z nich využily. Druhý gól byl klíčový, dostal je na koně. Musím holky pochválit za bojovnost, po třetím gólu jsme se opět zvedli. Bohužel jsme nedokázali vstřelit branku, která by nás dostala na kontakt,“ dodal kouč Rada.

České fotbalistky pokračují v kvalifikaci v úterý ve Španělsku. Ve čtyřčlenné skupině mají ještě Belgii. Na Euro 2025, které hostí Švýcarsko, postoupí přímo první dva celky skupiny, třetí a čtvrtý čeká na podzim baráž.

Kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistek:

Skupina 2:

Česko - Dánsko 1:3 (1:1)
Branky
: 43. Stašková - 7. Vansgaardová, 68. Ballisagerová, 72. Hasbová. Rozhodčí: Demetrescuová (Rum.). Diváci: 2426.

Sestava Česka: Votíková - Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Bartoňová - Szewieczková (72. Krejčiříková), Cahynová, Dubcová (88. Mrázová), Khýrová (72. Růžičková) - Stašková (83. Pěčková), Černá (72. Sonntágová). Trenér: K. Rada.

Belgie - Španělsko 0:7 (0:3)

Tabulka:

1.Španělsko11007:03
2.Dánsko11003:13
3.Česko10011:30
4.Belgie10010:70
Autor:

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč