Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští fotbalisté předvedli v Kosovu tragický výkon. Domácí je po zásluze porazili a přeskočili v tabulce

Vedat Muriqi slaví branku do sítě Česka. foto: Reuters

Aktualizováno
Priština - Čeští fotbalisté prohráli ve čtvrtém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy v přímém souboji o druhé místo ve skupině v Kosovu 1:2 a zkomplikovali si boj o postup na šampionát. Reprezentanty v Prištině poslal v 16. minutě do vedení Patrik Schick, ale za čtyři minuty srovnal Vedat Muriqi a v 66. minutě otočil stav Mërgim Vojvoda.
  14:45aktualizováno  17:07

Šilhavý: Hloupá porážka v Kosovu nás štve. Kluci si teď dobře uvědomují, že musí v Černé Hoře vyhrát

Český tým nenavázal na červnové domácí výhry nad Bulharskem a Černou Horou a po polovině skupiny se s bilancí dvou vítězství a dvou proher propadl na nepostupové třetí místo o dva body za Kosovo. 

Reprezentanti mají stejně bodů jako Anglie, která ale odehrála o dvě utkání méně. V dalším duelu český celek změří v úterý v Podgorici síly s Černou Horou.

Fotbalisté Česka slaví branku Patrika Schicka.
Lukáš Masopusti a Besar Halimi v souboji o míč.

Kosovo, které po vyhlášení nezávislosti v roce 2008 hraje oficiální mezistátní zápasy teprve pět let, protáhlo svoji neporazitelnost už na 15 utkání. Na šampionát projdou první dva týmy skupiny.

Na zaplněném stadionu v Prištině pro 13.500 diváků panovala velmi bouřlivá a místy až nenávistná atmosféra. Domácí příznivci pískali při české hymně a stejně v úvodu doprovázeli i každý kontakt hostů s míčem.

Online reportáž si přečtěte ZDE

Český celek začal aktivněji. V páté minutě ještě pálil Darida jen do domácího gólmana, ale v 16. minutě už reprezentanti vedli. 

Darida našel před vápnem Jankta, který ve skluzu posunul do pokutového území na nabíhajícího Schicka a ten z první poslal balon k tyči. Čerstvá posila Lipska skórovala počtvrté v posledních třech zápasech za národní tým.

Kosovo - Česko 2:1

Branky: 20. Muriqi, 66. Vojvoda - 16. Schick. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Muriqi - Čelůstka, Masopust. Diváci: 13.500.
Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj - Voca, Halimi (87. Rashkaj) - Zhegrova (56. Muslija), Celina, Rashani (51. V. Berisha) - Muriqi. Trenér: Challandes.
Česko: Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Bořil - Darida, Souček - Masopust (80. Doležal), Král (72. Hušbauer), Jankto - Schick (61. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Z vedení se ale český celek radoval jen čtyři minuty. Po ztrátě ve středu pole vyrazil po levé straně do brejku Rashani, přihrál před branku na Muriqiho, jenž přetlačil Suchého a srovnal. 

  Kosované ožili a ve 24. minutě mohli otočit stav, kdyby Rrahmani po centru nehlavičkoval vedle.

Ve 32. minutě neproměnil velkou šanci Schick. Český útočník po chybě v kosovské defenzivě postupoval do brejku, a přestože měl vedle sebe spoluhráče, zvolil střelu, kterou brankář Muric vytáhl. 

Chvíli před pauzou zahrál volejbalově rukou Muriqi a mohl být rád, že od nizozemského rozhodčího Makkelieho nedostal druhou žlutou kartu.

Hned po pauze se prosmýkl do vápna Masopust, Schick ale jeho přihrávku netrefil a míč odkopl bránící Hadergjonaj. 

Kosovo, které teprve od roku 2016 hraje soutěžní zápasy, po hodině hry znovu zahrozilo ze vzduchu. Na roh si naskočil Rrahmani a Vaclík u tyče s vypětím sil vytáhl balon mimo.

V 66. minutě už hosté inkasovali. Střídající Valon Berisha rozehrál další rohový kop po zemi do vápna a trestuhodně volný Vojvoda skákavou střelou k tyči zaznamenal první reprezentační gól.

Český celek se v závěru mocně tlačil za vyrovnáním. Střelu střídajícího Krmenčíka ale v 82. minutě vykopl z prázdné branky obránce, poté hostující útočník promáchl a Doležalův pokus vytáhl Muric.

Skupina A
1.Kosovo42207:58
2.Anglie220010:16
3.Česko42026:86
4.Bulharsko40225:72
5.Černá Hora40223:102
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!