130 let
Čínský brankář Wang Dalei.

Čínský brankář Wang Dalei. | foto: Reprofoto

Čínský reprezentační gólman se obořil na fanoušky: Jste psi a tupci

Sport
  •   15:45
PEKING - Brankář Wang Ta-lej byl po slovním útoku na fanoušky do odvolání vyřazen z čínské fotbalové reprezentace. Gólman se ohradil proti kritice po prohře výběru do 23 let 0:3 s Japonskem na Asijských hrách a příznivce označil za blbce a smečku psů.

"Říkat vám fanoušci by bylo příliš lichotivé. Jste jen smečka psů," citovala jednadvacetiletého gólmana agentura AP. "Jste banda tupců a hlavní důvod, proč se čínský fotbal nemůže zlepšovat. Házíte kamení na člověka, který spadl do studny," dodal. Gólman, který patří k velkým čínským talentům a v roce 2006 byl na zkoušce v Interu Milán a Manchesteru City, se pustil i do čínských novinářů.

"Myslím, že v Číně jich o fotbale píše asi sedm tisíc a z toho čtyři tisíce fotbal nesnáší," prohlásil. "Nejsem Spiderman. Když dostanu gól, jsem za blbce, když mu zabráním, jsem za blbce. Zajímalo by mě, jestli novináři mají problémy v práci a léčí si je na mně," dodal. Vedení čínského fotbalu, který se snaží vzpamatovat z korupčních skandálů, brankáře za trest do odvolání vyřadilo z týmu a nařídilo mu veřejnou omluvu.

"Udělal ostudu sobě i celému týmu. Bylo to hodně ošklivé," prohlásil sekretář čínské výpravy na Asijských hrách Cchaj Ťia-tung. Gólmana se zastal trenér Sun Wej. "Je to jen dítě, které vůbec nic neví. Možná to přehnal, ale to se dá pochopit. Po prohře měl špatnou náladu," prohlásil.

Autor: ČTK