130 let

Zápas fotbalového mistrovství Evropy Dánsko - Finsko byl přerušen kvůli kolapsu domácího záložníka Christiana Eriksena. | foto: Reuters

‚Pro Christiana.‘ Dánové budou v Baku hrát i za Eriksena, kouč čeká skvělý zápas

Sport
  •   18:22
Podle trenéra Kaspera Hjulmanda budou hrát dánští fotbalisté v sobotním čtvrtfinále mistrovství Evropy v Baku proti českému týmu i za záložníka Christiana Eriksena, který po srdečním kolapsu z úvodního utkání proti Finsku už nemůže ve zbytku turnaje nastoupit. Kouč Seveřanů je přesvědčen, že oba týmy předvedou vynikající zápas a potvrdí, že právem prošly mezi posledních osm mužstev šampionátu.

„Budeme hrát pro Christiana Eriksena, on je stále srdcem týmu. Právě on nás inspiruje k tomu, abychom hráli beze strachu a předváděli výkony, které podáváme,“ řekl při on-line tiskové konferenci v Baku Hjulmand.

Eriksen v první půli utkání s Finskem náhle zkolaboval a lékaři mu s použitím defibrilátoru zachránili život. Devětadvacetiletý záložník Interu Milán poté během Eura podstoupil operaci, při níž dostal přístroj na hlídaní srdečního rytmu.

Šokovaní fanoušci s napětím očekávají, zdali je Eriksen v pořádku.
Na hřiště přibíhají zdravotníci.

Až na Eriksena, který se zotavuje, by Dánům podle Hjulmanda v zápase s Čechy neměl nikdo scházet. „Lékařský tým potvrdil, že všichni jsou fit. Hráči jsou připraveni, všichni chtějí hrát. Uvidíme, co bude po tréninku a zítra, hlavně co se týče Yussufa Poulsena,“ připomněl Hjulmand ofenzivního hráče, který chyběl při vítězném osmifinále proti Walesu (4:0).

Na vlně srdeční energie. Dánové chtějí zopakovat historický úspěch, musí ale porazit Čechy

Oba sobotní soupeři jsou překvapením turnaje. „Oba týmy jsou velmi soudržné a ukazují, o čem fotbal je. Že je to týmový sport. Oba jsou to skvěle trénované týmy. Češi hrají podobně intenzivně a s podobným duchem jako my. Tím jsou známí,“ uvedl Hjulmand, který už v minulých dnech vyzdvihl hlavně útočníka Patrika Schicka, jenž dal čtyři z pěti českých gólů na Euru.

„Čeká nás skvělý zápas mezi dvěma týmy, které si oba zaslouží být tam, kde jsou. Zítra vám ukážeme skvělý a intenzivní zápas, máte se na co těšit. Bude to velmi vyrovnané,“ dodal devětačtyřicetiletý bývalý trenér Mohuče.

Trenér dánských fotbalistů Kasper Hjulmand

Zápas se hraje až v dalekém Baku. „To samozřejmě nemá se sportem nic moc společného. Ale my jsme na cestování zvyklí,“ poznamenal Hjulmand. V sobotu bude v ázerbájdžánské metropoli až 35 stupňů. „Bude to mít určitě vliv. Znamená to, že musíme dbát na hydrataci. Češi i my hrajeme velmi intenzivně, takže budeme muset v některých fázích občas zvolnit. Důležitých bude i pět střídání, která máte k dispozici. Můžeme tím tým trochu občerstvit,“ přemítal Hjulmand.

Dánové budou usilovat o třetí postup do semifinále Eura v historii a první od vítězného šampionátu v roce 1992. „V době úspěchů v letech 1984 a 1992 jsem byl velmi mladý. Tohle je úplně jiný turnaj. Tehdy se hrály tři zápasy a už jste byli v semifinále. Teď je mnohem víc zápasů, které musíte odehrát,“ řekl.

„Ale já se do historie nedívám. Soustředím se na to, co je tady a teď. Na zápas a na podporu lidí, kterou vnímáme. Dostáváme spousty zpráv, vidíme vlajky ve městech. To je skvělé,“ dodal Hjulmand.

Autor: ČTK