130 let

Raheem Sterling padá v pokutovém pásmu. | foto: AP

‚Dotkl se mé nohy.‘ Sterling nepochybuje o tom, že pokutový kop měl být

Sport
  •   11:34
LONDÝN/PRAHA - První poločas prodloužení semifinálového utkání fotbalového evropského šampionátu mezi Anglií a Dánskem (2:1) byl zhruba ve své polovině, když se Raheem Sterling dral do pokutového území mezi dva protivníky. Upadl a nizozemský rozhodčí Danny Makkelie nařídil penaltu. Udělal však správně?

Dánové vzdorovali statečně, ale do finále postoupili Angličané. Rozhodl Kane dorážkou vlastní penalty

Sterling nepochybuje o tom, že pokutový kop měl skutečně být nařízený. „Vnikl jsem do vápna, on vystrčil nohu a dotkl se mé nohy, takže penalta,“ pronesl anglický křídelník.

Sudí Makkelie čekal na radu od svého kolegy u videa. Není jasné, jestli se zkoumal údajný kontakt s Joakimem Maehlem, nebo střídajícím Mathiasem Jensenem. Tak jako tak vypadal Sterlingův ochotný pád přinejmenším podezřele.

Situaci navíc předcházel další sporný moment, to když nizozemský arbitr nepřerušil hru, přestože se na hrací ploše - navíc poměrně blízko od sebe - nacházely v jednu chvíli dva míče.

Hodně ochotně se během zápasu s Dánskem skácel ve vápně anglický křídelník...
Dánský záložník Jens Stryger Larsen si kryje míč před Raheemem Sterlingem z...

Anglický kapitán Harry Kane penaltu neproměnil, balon se k němu od gólmana Kaspera Schmeichela ale příhodně odrazil, a tak jej doklepl do sítě a rozhodl o tom, že jeho tým vyzve Itálii v nedělním finále Eura.

A zatímco Anglie začala slavit, zbytek fotbalového světa soptil.

„Nejsem si jistý, jestli to měla být penalta, ale koho to zajímá,“ napsal na Twitter necitlivě bývalý anglický reprezentant Michael Owen. Častý kritik sporných verdiktů na turnaji Gary Lineker tentokrát mlčel úplně a pokutový kop nekomentoval.

Dánská jízda evropským šampionátem skončila velice nešťastným způsobem. Anglie byla v utkání lepší, postupem času soupeře čím dál víc přehrávala, jenže o klíčovém momentu se bude ještě hodně mluvit.

Na finále Eura do Londýna může přijet až tisíc italských fanoušků. Doma je ale čeká karanténa

„Jsem hrozně zklamaný, je pro mě těžké o tom vůbec mluvit. Rozhodlo se penaltou, která neměla být. Vytáčí mě to,“ zlobil se na pozápasové tiskové konferenci dánský trenér Kasper Hjulmand.

Podle prvních reakcí se zdá, že ve finále nepůjde pouze o souboj Anglie proti Itálii, ale Anglie proti fotbalovému světu. Tým kouče Garetha Southgatea je pod palbou kritiky už jen kvůli tomu, že až na čtvrtfinále proti Ukrajině odehrál celé Euro doma v Londýně, kde se zároveň uskuteční i zápas o konečné prvenství.

Angličtí fanoušci se navíc nechovají ke svým protivníkům s velkým respektem, zatím pokaždé se při soupeřově hymně ozývalo z tribun Wembley hlasité bučení. Pokud se fotbal „vrátí domů“, jak v největší části Spojeného království doufají, bude to s pachutí.

Autor: