Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Další Blatterův průšvih? Zajímá se o něj FBI kvůli korupčnímu skandálu z 90. let

Sport

  10:45
LONDÝN - FBI prověřuje roli Seppa Blattera v úplatkářském skandálu z 90. let, do něhož byl zapleten i jeho předchůdce ve funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace Joao Havelange. Uvádí to britská stanice BBC, jež o tomto tématu v pondělí večer odvysílá dokument ve svém programu Panorama.

Sepp Blatter na kongresu FIFA. foto: Reuters

BBC má údajně důkazy o tom, že Blatter věděl o milionech dolarů na úplatcích, které inkasovali členové FIFA od sportovní marketingové firmy ISL výměnou za televizní a marketingová práva. ISL takto v 90. letech minulého století vyplatila až 100 milionů dolarů.

Havelange po provalení skandálu rezignoval na funkci čestného předsedy FIFA. V roce 2013 etická komise vyšetřovala i Blattera, jenž ale popřel, že by o úplatcích věděl, a byl očištěn.

Byl jsem blízko smrti, ale zazpíval mi anděl, prohlásil odstupující šéf FIFA

BBC však tvrdí, že viděla dopis, pravděpodobně napsaný Havelangem, jenž naznačuje, že Blatter o platbách věděl a nic proti tomu nepodnikl.

V dopise se údajně píše, že Blatter měl „plnou povědomost o všech aktivitách“. Dopis je přiložen k požadavku FBI na pomoc švýcarských úřadů při vyšetřování korupčního skandálu kolem ISL.

Devětasedmdesátiletý Blatter skončí příští rok v čele FIFA. V současnosti je na 90 dní suspendován mimo jiné kvůli podezřelé platbě Michelu Platinimu, kvůli níž nesmí vykonávat svou činnost ani současný předseda UEFA. Etická komise by měla o jejich případu jednat v polovině měsíce.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...