Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté do Japonska poletí. Nebezpečí nehrozí

Sport

  11:35
Česká fotbalová reprezentace definitivně potvrdila svou účast na turnaji Kirin Cup, který se bude hrát na počátku června v Japonsku. Po březnovém zemětřesení a následných problémech s jadernou elektrárnou Fukušima sice vedení národního mužstva zvažovalo odvolání účasti na asijské soutěži, ovšem čeští odborníci i pořadatelé ho ubezpečili, že výpravě žádné nebezpečí nehrozí.

Česká fotbalová reprezentace foto: Reuters

"České republice i Peru jsme zaslali relevantní data o výši radiace a pravděpodobnosti nebezpečí dalších otřesů. Obě země jsou přesvědčené, že je Japonsko bezpečné," řekl předseda japonského fotbalového svazu.

Český fotbal pojme start na turnaji i jako povzbuzení země bojující s následky přírodní katastrofy. Národní tým čekají v Japonsku dvě utkání, v obou případech bylo potvrzeno původní dějiště. První zápas proti Peru se bude hrát 4. června od 8:00 SELČ v Macumotu, o tři dny později se svěřenci Michala Bílka střetnou v Jokohamě (12:30) s domácím výběrem.
Fotbalisty uklidnila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Obě utkání se budou hrát v noci pod umělým osvětlením. Japonský svaz ale slíbil, že se kvůli šetření elektrické energie všechna nepotřebná světla během zápasu omezí na potřebné minimum. Vláda totiž požádala všechny sportovní sekce, aby v krizi přešly na úsporný režim.

Fotbalisty před cestou do Japonska přišla na tiskovou konferenci v Praze uklidnit i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní by možné nebezpečí hrozilo pouze v okruhu do 50 kilometrů od poškozené jaderné elektrárny. "Obě dějiště jsou zhruba 280 kilometrů, žádných problémů se naši fotbalisté bát nemusejí," uvedla Drábová, která varovala pouze před nákupem ryb a zeleniny na tržišti.
Fotbalisté Japonska

Manažer reprezentace Vladimír Šmicer věří, že do Japonska přiveze co nejsilnější tým. "Nikdo nemusí mít obavy, nevzali bychom fotbalisty nikam, kde by bylo nebezpečno. Sám mám na účast před třinácti lety krásné vzpomínky a doufám, že zůstanou i současným hráčům," uvedl funkcionář.

Japonci jsou Čechům vděční za účast

Nevyloučil však, že po skončení klubové sezony budou ve výběru chybět hráči, kteří se chystají na lékařské zákroky. "Je to však normální reprezentační termín, řada týmů v té době hraje kvalifikační zápasy," připomněl Šmicer, že při nominaci hodlá trenér Bílek vsadit na největší opory.

Japonce prý potvrzení české účasti nadchlo. "Asi by chápali, kdybychom se tam nyní nechtěli vypravit, ale každý z nich chce přispět k tomu, aby se život v Japonsku vrátil do normálu. A tento turnaj má lidem také pomoci v jejich houževnatém snažení," vysvětlil Šmicer, že v tomto případě bude mít sportovní akce i jiný rozměr. Ostatně už brzy dorazí do Prahy zástupce japonského fotbalového svazu, aby se s českými činovníky domluvil na podrobném programu turnaje.

Autoři: ,