Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zásah policie jsem čekala mnohem dříve, říká bývalá šéfka fotbalové revizní komise

Sport

  19:31
PRAHA - Bývalou předsedkyni odvolací a revizní komise Fotbalové asociace ČR Markétu Haindlovou dnešní policejní razie v sídle FAČR nepřekvapila. Naopak ji prý čekala mnohem dříve. Na problémy s dotacemi totiž prý upozorňovala už v letech 2011 až 2013, kdy hospodaření FAČR kontrolovala.

Markéta Haindlová foto: archiv MAFRA

„Před čtyřmi roky jsem skončila ve funkci, kdy jsem kontrolovala hospodaření asociace a opakovaně jsme upozorňovala na to, že se mi nelíbí způsob rozdělování dotací do fotbalu. Systém mi nepřišel dobře nastavený a poslední vyúčtování dotací jsem tehdy odmítla i podepsat,“ řekla Haindlová v rozhovoru pro rádio Impuls.

„Fotbalové prostředí má dlouhodobě špatnou pověst a osobně bych takovou akci čekala dřív. Spíš mě překvapuje, že to trvalo tak dlouho. Čekala jsem, kdy nastane politická vůle pro takový krok,“ dodala.

Současná předsedkyně České asociace fotbalových hráčů v roce 2013 dokonce zvažovala kandidaturu na předsedkyni FAČR, aby tak mohla upozornit na problémy, ale nenašla potřebnou podporu. Jediným kandidátem zůstal Miroslav Pelta. Haindlová nakonec ani neobhajovala funkci v ORK.

Policie ve středu zasahuje v sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově a zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde dnes rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu.

Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchá i bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...