Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hopp! Boháč trnem v oku ostatním. Bundesliga je stále více poznamenaná protesty proti majiteli Hoffenheimu

Bayern si na hřišti Hoffenheimu připsal nejvyšší vítězství v tomto ročníku bundesligy 6:0. Kvůli fanouškům hostů byl zápas na 20 minut přerušen. foto: Kai PfaffenbachReuters

Praha - Protesty fanoušků v Německu nejsou ničím novým. Tamní ultras pravidelně bojují „proti modernímu fotbalu“, své názory vyjadřují popěvky, choreami či jinými prostředky. Nové je ale zaměření příznivců tradičních celků našich západních sousedů, respektive jejich společný cíl: majitel Hoffenheimu Dietmar Hopp.
  9:33

Německý podnikatel je bývalým mládežnickým fotbalistou a spoluzakladatelem softwarové společnosti SAP (v roce 1972) a dle časopisu Forbes má jeho aktuální majetek hodnotu 15,9 miliardy korun, což ho řadí mezi nejbohatší obyvatele země.

Za rozmachem provinčního klubu stojí jeho miliony

Do Hoffenheimu začal Hopp investovat v roce 1990, po odchodu ze softwarového gigantu (2005) se jeho zájem o provinční klub začal zvyšovat a rozhodl se do něj více investovat.

Po vybudování nového, moderního stánku Rhein-Neckar-Arena, jenž pojme 30 150 diváků, začal klub splňovat bundesligové podmínky. Do jeho stavby vložil Hopp přes 100 milionů dolarů (zhruba 2,2 miliardy korun) a zároveň se stal 96procentním vlastníkem stále ambicióznějšího klubu, kterému se v roce 2008 povedlo dostat do bundesligy.

Nenávist fanoušků proti „umělému klubu“ sílila, podobně nežádoucí je například Lipsko, které patří do portfolia známé světové značky Red Bull.

Německá fotbalová asociace (DFB) zakázala fanouškům Dortmundu kvůli projevům proti majiteli v roce 2011 dva roky navštěvovat utkání proti Hoffenheimu, což ale celkovou nevraživost ostatních táborů jenom přiživilo.

Poslední protesty vyjádřili fanoušci Bayernu, kteří před týdnem během vzájemného zápasu proti týmu, jehož barvy hájí i český reprezentační obránce Pavel Kadeřábek, za stavu 6:0 pro svůj celek vytáhli na tribuně urážlivý transparent namířený proti Hoppovi.

Fotbalisté Bayernu Mnichov si na hřišti Hoffenheimu připsal nejvyšší výhru v tomto ročníku bundesligy. Domácím nastříleli šest branek, ale kvůli jejich fanouškům byl zápas na 20 minut přerušen

Hráči i funkcionáři Bayernu se jim tento krok snažili marně rozmluvit, rozhodčí tak v 77. minutě duel na dvacet minut přerušil.

Poté se dohrál, ovšem oba celky předvedly na protest proti chování tribun demonstrativní bago.

„Jsme opravdu znechuceni tím, co se stalo. Proti těmto fanouškům se důrazně postavíme, jakákoliv debata s nimi je bezpředmětná,“ zlobil se následně výkonný ředitel Bayernu Carl Heinz Rumennigge, sám bývalý elitní hráč.

Co bude následovat? Skalní příznivci mají jasno: Hopp a jemu podobní ničí čistotu fotbalu...

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!