Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Infantino uznal ‚porážku‘, katarský šampionát bude hrát jen 32 mužstev

Sport

  22:37
Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA opustila plán rozšířit počet účastníků mistrovství světa 2022 v Kataru na 48. Federace ve středu oznámila, že příští šampionát odehraje stejně jako dosud 32 mužstev.

Prezident FIFA Gianni Infantino zavítal na volební kongres Evropské fotbalové federace UEFA. foto: ČTK/AP

Velkým propagátorem zvýšení počtu účastníků je prezident FIFA Gianni Infantino. O rozšíření MS 2022 se na jeho popud mělo hlasovat na kongresu federace 5. června v Paříži. Kvůli logistickým a politickým problémům ale návrh na rozšíření předložen nebude.

„Po důkladných a komplexních konzultacích se všemi stranami, kterých se to týkalo, jsme rozhodli, že za současných podmínek takový návrh podán být nemůže,“ uvedla ve středu FIFA, jež jako jeden z důvodů uvedla málo zbývajícího času na změnu organizace šampionátu.

Nic se nemění na již dříve schváleném šampionátu pro 48 mužstev v USA, Kanadě a Mexiku v roce 2026.

Saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salman, prezident FIFA Gianni...
Gianni Infantino a Cristiano Ronaldo.

O rozšíření počtu účastníků už pro rok 2022 usiloval sám Infantino. Vzhledem k obavám, že by Katar s pouhými 2,7 milionu obyvatel akci takového významu a rozsahu nezvládl, uvažovalo se o přesunutí některých zápasů i do okolních zemí. Místní politická situace, kdy proti Kataru od roku 2017 vedou některé země Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií diplomatickou válku, však tuto snahu zmařila.

Jako možnosti zůstaly pouze neutrální země Kuvajt, kam se vydal lobbovat v dubnu Infantino, a Omán, jenž nabídku FIFA odmítl. Sama federace nyní nakonec uznala, že na přípravu části šampionátu v jiné zemi není dost času.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Prodej podkrovního bytu 3+kk
Prodej podkrovního bytu 3+kk

Partyzánské náměstí, Ostrava - Moravská Ostrava
4 990 000 Kč