Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jak zastavit pád? Baráž je šance

Sport

  10:00
PRAHA - Baráž znamená dvojí příležitost. Reprezentanti se z dnešního losu dozvědí soupeře pro listopadový dvojzápas, v němž nebudou hrát jen o postup na Euro. Půjde také o záchranu renomé českého fotbalu, připomínajícího blikající žárovku.

Česko. foto: ČTK

Baráž proto bude možná poslední šancí na zvrat, jinak světlo pohasne úplně a národní tým přijde i o poslední výhody postavení, jež mu před lety vydobyli Nedvěd a další výjimeční hráči.

„Splnili jsme zatím jen dílčí cíl, až v baráži půjde o všechno. Pokud nepostoupíme, stejně to bude brané jako neúspěch,“ uvědomuje si trenér národního týmu Michal Bílek.

O BARÁŽI ME ČTĚTE VÍCE

Jeho svěřenci v úterý večer porazili Litvu 4:1 a vděčili španělským mistrům světa, že nenechali vyniknout Skoty, i když jim na rozdíl od soupeře v posledním utkání o nic nešlo. Děkovná slova by měl Bílek ale posílat i do Francie, která remizovala s Bosnou a Hercegovinou a pojistila si první místo ve své skupině.

Kdyby totiž Samir Nasri v 78. minutě nevyrovnal z penalty na 1:1, nešel by český tým do dnešního losu v Krakově v nasazené čtveřici a místo Bosny, Estonska, Turecka a Černé Hory by mu hrozilo Portugalsko, Irsko, Chorvatsko a právě Francie.

Grafika - možní soupeři Česka pro baráž o Euro

Je dílem štěstí, že se Bílkův výběr ocitl mezi favority v dobách, kdy vyklízí bývalé pozice. Při červencovém losování kvalifikačních skupin mistrovství světa 2014 v Brazílii třeba spadl až do třetího koše, čtyři roky zpátky byl přitom v první výkonnostní skupině.

Estonsko je opticky přijatelné

Propad zažívá i klubový fotbal. Ani senzační postup Plzně do Ligy mistrů nevynese dostatečný koeficient, aby mohl zase bojovat o nejprestižnější klubovou soutěž i druhý český zástupce.

Kdyby se barážové nasazení určovalo podle žebříčku FIFA, fotbalisté by určitě patřili mezi horší týmy. Pořadím se totiž propadli až na 40. místo a všichni ostatní účastníci play off kromě Estonska se nacházejí před nimi.

Jenže UEFA používá vlastní pořadí, které se počítá za poslední tři kvalifikační cykly (Euro 2008, MS 2010 a Euro 2012), přidává body za vítězství, remízy a vstřelené góly a naopak odečítá za inkasované branky. Z tohoto pohledu ještě Češi patří mezi osmičkou účastníků baráže k nadprůměru.

Proto se dnes klidně může stát, že jim los přiřkne outsidery z nejsevernější pobaltské země. „Estonsko se opticky jeví jako nejpřijatelnější soupeř. Ale v kvalifikaci hrálo dobře a určitě to ani s ním nebude jednoduché,“ naráží Bílek na fakt, že Estonci dvakrát porazili například Severní Irsko, potrápili doma Itálii a zaskočili Slovince či Srby.

Bílek nechce předjímat jméno budoucího rivala, ale má jiné přání. „Hlavně chceme hrát nejprve na hřišti soupeře a teprve pak doma,“ přiznává kouč. Podle prvních zpráv měli mít fotbalisté rovnou jistotu, že 11. nebo 12. listopadu pojedou za soupeřem a odveta se uskuteční 15. listopadu na české půdě. UEFA ale na poslední chvíli rozhodla, že rozložení zápasů určí až krakovský los.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!