130 let

Plzeň - Teplice (Horváth a Limberský). | foto: ČTK

Jako s Trondheimem. Plzeň porazila Teplice 2:0

Sport
  •   18:59aktualizováno  20:07
PLZEŇ/PRAHA - Remíza s Libercem, porážka od Bohemky. Zatímco v předkolech Ligy mistrů Plzeňští válí a vyhráli zatím všechny čtyři odehrané duely, v domácí lize se úřadující fotbalový šampion pořádně trápí. Ve 3. kole přivítal na svém stadionu Teplice a po devadesáti minutách mohli svěřenci kouče Vrby radovat z první výhry v novém ligovém ročníku, Teplice po zlepšeném výkonu ve 2. poločase porazili 2:0.

S brankářem Markem Čechem vstoupili fotbalisté Plzně do třetího ligového duelu nové sezony. Ani tato změna ale Západočechy nevytrhla z domácí letargie. Pětadvacet minut se na stadionu mistra servírovala dvěma slovy - fotbalová nuda. Jak z domácí strany, tak i od hostů z Teplic.

3. kolo první fotbalové ligy

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:0 (0:0)
Branky: 59. Ďuriš, 84. Pilař. Rozhodčí: Bílek - Mencl, Jiřík. ŽK: Horváth - Lukáš, Rosa. Diváci: 5213.

Plzeň: Čech - Limberský, Ševinský, Bystroň, Jiráček - Horváth, Trapp - Petržela (55. Pilař), Kolář, Ďuriš (79. Hora) - Bakoš (86. Fillo). Trenér: Vrba.

Teplice: Grigar - Matula (69. Zoubele), Lukáš, Smejkal, Rosa - Vondrášek, Ljevakovič, Ježdík, Stožický (79. Lácha) - Melunovič, Vachoušek (90. Kalivoda). Trenér: Rada.

Některé fanoušky (a možná i spoluhráče) vytrhla z klimbání až v 25. minutě dvojice Petržela - Kolář. První chytrou přihrávkou a druhý nebezpečnou střelou z hranice vápna. Grigar ale zjevně nespal a střelu chytil. O chvíli později se připomněla levačka Horvátha, která naservírovala parádní míč z rohového kopu na hlavu Ďuriše, Grigar byl ale opět na místě.

Teplice odpověděly pouze akcí Mahmutoviče, který z otočky a navíc z pádu donutil Čecha k prvním těžšímu zákroku v novém angažmá. Nudnou první půli ve Štruncových sadech ukončil ve 44. minutě Horváth, když z přímého kopu nepřekonal pozorného Grigara.

Stejně jako ve 3. předkole Ligy mistrů se ale český šampion ve druhé půli výrazně zlepšil. Od prvních okamžiků zavřeli Horváth a spol. Teplické na jejich polovinu a po dvou šancích Jiráčka otevřel konečně účet zápasu Ďuriš, který po centru agilního kapitána Horvátha překonal skvěle chytajícího Grigara - 1:0.

Jenže zatímco Trondheim zbraně nesložil i po inkasované brance, Severočeši byli i přes jednobrankovou ztrátu směrem dopředu naprosto tragičtí. To na druhé straně přicházely další šance, jenže Jiráček neměl dnes gólové kopačky a i ve své třetí brankové příležitosti selhal.

Plzeň - Teplice.

Když následně nedonutil Radovy svěřence k větší aktivitě ani Bystroň, přidali domácí zásluhou Pilaře v 84. minutě druhou branku. V nastavení se ještě pokusil nejlepší hráč utkání Pavel Horváth z dálky a la Ronaldinho přelobovat Grigara, na rozdíl od Brazilce a jeho parádního gólu do anglické sítě na MS 2002, zastavilo jeho pokus břevno soupeřovy branky.

Mrzet to ale Horvátha ani jeho spoluhráče nemuselo, Plzeňští v poklidu dokráčeli k první ligové výhře v roli úřadujících českých mistrů.

Autor: Antonín Vavrda