130 let

Křišťálový Stanislav nemá ponětí o korupci ve fotbale ani v politice | foto: Lidové noviny

Korupčníci dostali mírnější tresty

Sport
  •   11:15
BRNO - Brněnský krajský soud dnes fotbalistům Tomáši Mrázkovi a Aleši Schustrovi zmírnil tresty, které jim v březnu udělil městský soud v Brně v korupční kauze klubu Dosta Bystrc-Kníničky. Čtyřletý zákaz sportovní činnosti jim zkrátil na polovinu.

Oba hráči s dalšími třemi muži loni zmanipulovali klíčové utkání Bystrce s Vítkovicemi o setrvání v druhé lize. Brněnský klub po prohře 2:4 sestoupil do MSFL. Městský soud vynesl u všech pěti osob podmíněné tresty a pokuty, ty zůstaly u Mrázka a Schustra zcela zachovány. Původně měl odvolací soud zvážit tresty u všech pěti odsouzených, kteří se dnešního jednání nezúčastnili.

Někdejšímu bystrckému hráči Zdeňku Houšťovi, bývalému trenérovi týmu Tiboru Dudovi a exšéfovi brněnského Tipsportu Michaelu Benkovi se nepodařilo předvolání doručit. O jejich odvolání proto krajský soud rozhodne 19. srpna. Houšť dostal v březnu podmínku na čtrnáct měsíců, jeho spoluhráči Schuster a Mrázek na deset, Benko byl potrestán osmi a Duda šesti měsíci vězení s podmíněným odkladem. Všichni také dostali pokuty od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let.

Kauzou se zabývala i disciplinární komise fotbalového svazu, která vynesla nejvyšší tresty ve své historii za sázení hráčů na vlastní utkání. Houšťovi zakázala působit sedm let v oficiálních soutěžích ČMFS. Fotbalista odešel hrát na Slovensko, ale v tomto týdnu v Prešově oznámil, že končí kariéru. Schuster nesmí hrát šest let a Mrázek čtyři roky. Duda nesmí vykonávat žádnou funkci ve fotbale dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal Benko.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat