Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Lvíčata vyhrála v Litvě 1:0, hubené vítězství drží české mladíky na čele skupiny

Hráči České republiky se radují z gólu. (foto archiv) foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Čeští fotbalisté do 21 let v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy vyhráli 1:0 v Marijampole nad Litvou a udrželi první místo v tabulce čtvrté skupiny. Zápas rozhodl gólem Ondřej Šašinka. Výběr trenéra Karla Krejčího vede o bod před Skotskem, které má však odehráno o zápas méně.
  19:41aktualizováno  20:47

Český tým se sice musel obejít bez nejlepšího střelce a klíčového záložníka Ladislava Krejčího, ale od začátku měl zápas pod kontrolou. Na rozdíl od předchozího duelu ve Skotsku, kde navzdory převaze prohrál 0:2 a utrpěl první porážku v kvalifikaci, se tentokrát dokázal i prosadit.

„Dali jsme první gól a až na dvě výjimky, kdy jsme soupeře pustili do standardek, jsme úvodní poločas kontrolovali. Po přestávce soupeř ožil, zjednodušil hru nákopama a v závěru byl blízko vyrovnání, kdy jednu hlavu dali vedle a Jedlička chytil gól,“ řekl kouč Krejčí v nahrávce pro média.

„Po tom druhém poločase to beru jako šťastné vítězství, ale potřebovali jsme tři body a jsem rád, že za měsíc máme o co hrát,“ prohlásil. „Výhru věnuju své mamince, která je po vážné operaci. Je naší velkou fanynkou a věřím, že jí výhra udělá radost a povzbudí ji ve velmi důležitém boji,“ dodal.

Jako první zahrozil ve 20. minutě Sadílek, jehož centr nadělal Krapikasovi velké problémy. O dvě minuty později už hosté vedli. Bucha se na levé straně uvolnil, odcentroval a nikým nehlídaný Šašinka poslal český tým do vedení. Litva zahrozila ve 33. minutě, ale se Širvysovou ránou kolem zdi z přímého kopu si gólman Jedlička poradil.

Po přestávce z podobné pozice vystřelil z přímého kopu Janošek a jen těsně minul. Po hodině hry mohli Litevci, kteří ve druhé půli ožili, vyrovnat. Čeští hráči propadli na soupeřově polovině a Jankauskas šel sám na Jedličku. Domácímu útočníkovi ale střele nesedla a netrefil branku.

Libor Holík se snaží obejít obránce San Marina.
V základní jedenáctce Karla Krejčího se objevil i navrátilec Patrik Žitný.

V 73. minutě se k odraženému míči dostal Šašinka, ale Krapikas jeho tvrdý volej nadvakrát zkrotil. Pět minut před koncem byli Litevci znovu blízko vyrovnání, Petkevičius však hlavičkoval těsně vedle. Ještě větší šanci nevyužili domácí v nastavění, kdy střelu Petkevičiuse zblízka vyrazil Jedlička.

„Dneska musíme poděkovat i Jedlovi v bráně. Na konci nás hodně podržel a vlastně zachránil vítězství,“ uvedl Šašinka. „Ukázal, že je pro nás klíčovým hráčem a ukázal to ve chvíli, kdy jsme to strašně potřebovali,“ prohlásil ostravský útočník.

Jednadvacítka díky vítězství udržela se ziskem 18 bodů první místo v tabulce, které zaručuje přímý postup na šampionát, kam projde také pět nejlepších celků z druhých míst. Druhé je Skotsko se 17 body a třetí Chorvatsko má 16 bodů, oba týmy však mají odehráno o zápas méně.

Výběr trenéra Krejčího zakončí kvalifikaci v listopadu v Řecku, kde potřebuje zvítězit. Do karet mu hraje los soupeřů, protože Skotové nastoupí za měsíc nejprve proti Chorvatsku a poté se představí v Řecku. „Postupové šance pořád žijou a můžeme si to uhrát sami v Řecku,“ řekl Michal Sadílek.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:

4. skupina:

Litva - ČR 0:1 (0:1)

Branka: 22. Šašinka. Rozhodčí: Krogh - Dahl, Mastrup (všichni Dán.). ŽK: Šatkus, Kloniunas, Stočkunas, Ramanauskas, Milašius - Sadílek, Bucha. Bez diváků.

Sestavy: Litva: Krapikas - Stočkunas, Šatkus (61. Armalas), Kloniunas, Širvys - Anisas (46. Milašius), Ramanauskas, Čyžas (86. Malžinskas) - Kružikas (76. Petkevičius), Banevičius, Jankauskas. Trenér: Vencevičius.
ČR: Jedlička - Plechatý, Chaluš, Zima - Vaníček (76. Žitný), Janošek, Bucha, Sadílek, Granečný (84. Havelka) - Matoušek (88. Drchal), Šašinka. Trenér: Krejčí.

Řecko - Chorvatsko 0:1 (0:1), San Marino - Skotsko 0:7 (0:3).

Tabulka:
1.ČR953118:418
2.Skotsko852114:217
3.Chorvatsko851228:516
4.Řecko84139:913
5.Litva82156:87
6.San Marino90090:470
Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...