130 let

Zmar fotbalistů Manchesteru United. Marcus Rashford (vlevo) a Bruno Fernandes (vpravo) po jednom ze čtyř inkasovaných gólů v Liverpoolu. | foto: AP

Manchester United a další facka: Trapné až ponižující. Jsme šest let pozadu

Sport
  •   12:58
Z kdysi nejobdivovanější rivality anglického sportu jako by nezbylo vůbec nic. Liverpool a Manchester United, dva největší a nejúspěšnější kluby na ostrovech. A v posledních letech i dva úplně odlišné fotbalové světy.

Další důkaz poskytla úterní ligová dohrávka na Anfieldu. 

Domácí výhra 4:0 a až nedůstojná převaha nabušeného Liverpoolu jen potvrdily, že podzimní vítězství 5:0 nad Old Trafford rozhodně nebylo náhodné.

„Trapné až ponižující,“ posteskl si trenér Ralf Rangnick, jenž povede fotbalisty Manchesteru United z lavičky ještě měsíc. „Hlavně první poločas byl hrozivý, jako bychom na hřišti ani nebyli,“ pokračoval.

Cíl, který pro něj vedení po listopadovém jmenování připravilo, tedy stabilizovat výkony a vytáhnout mužstvo v tabulce do první čtyřky - zajišťující účast v Lize mistrů - je týden od týdne, zápas od zápasu vzdálenější. Aktuálně se United propadli dokonce na šesté místo.

Jedna věc je s Liverpoolem, který hraje v úžasné formě, prohrát dva zápasy v sezoně. Druhá pak dostat za sto osmdesát minut devět gólů a nenajít ani náznak jakékoli odpovědi.

„Musíme přijmout, že Liverpool je prostě momentálně možná o šest let před námi. Jürgen Klopp změnil všechno: nepozdvihl pouze hráče a samotný tým, na zcela jinou úroveň posunul celý klub,“ pokračoval obdivně kouč United a vyzval: „Udělejme během následujících přestupových období to samé i v Manchesteru.“

Taky jste zvědaví?

Protože v posledních letech se zdá, že snad každé rozhodnutí v kancelářích slavného klubu se dříve či později ukáže jako zlé. Těžko říct, co napadalo nizozemského kouče Erika ten Haga, který má podle všech indicií u Anglie v létě převzít United, když v úterý sledoval další a další individuální chyby, bezduché výkony a zlomené tváře.

Vždyť jedenáctka, kterou trenér Rangnick poslal do boje, byla v součtu přestupových částek skoro o sto milionů eur dražší než ta domácí. A přece v mnoha fázích borci s velkými smlouvami a obrovskou reputací působili jako vystrašení dorostenci.

Komické a naivní bránění. Fotbalisté bez zápalu a hlavně bez jakékoli naděje na dobrý výsledek.

Když Gary Neville, jedna z klubových legend a v současnosti televizní expert Sky Sports, vyčíslil před výkopem šance Manchesteru proti Liverpoolu na jediné procento, jiná ikona Roy Keane mu svým typicky břitkým humorem odvětil: „To jsi teda ještě hodně ambiciózní!“

„Když nic jiného, za nás byl tým plný osobností, které se za dres praly. Jenže nyní? Spoustu hráčů má před koncem smlouvy, v létě odejdou. I při rozhovorech se všichni neustále opakují, jsou jako roboti, úplně bez emocí,“ rozčiloval se Keane.

A Bruno Fernandes, portugalský záložník, na kterého mediální povinnosti vyšly tentokrát, jen smutně hlesl: „Omlouváme se fanouškům. Tohle si od nás nezaslouží.“

United aby v létě v kádru udělali průvan!

„Budeme potřebovat šest, sedm, osm... Možná i deset nových hráčů!“ připouští Rangnick, který by se měl po sezoně posunout do role poradce sportovního úseku. „Nejdřív si však musíme nastolit jasnou strategii a říct si, jakým způsobem budeme hrát a čím bychom se rádi prezentovali.“

Ovšem totéž zní z klubu už dlouhá léta...

Autor: jic