Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Messi pokořil další metu, nálada v kabině Barcelony je ale špatná. Asistent Sarabia ztrácí respekt hráčů

Lionel Messi slaví sedmistou branku v profesionální kariéře. foto: Reuters

Barcelona - S chladnokrevným penaltovým zakončením ve stylu Antonína Panenky a nepatrným úsměvem na rtu pokořil Lionel Messi v úterý večer další historický milník. Čerstvě třiatřicetiletý útočník zaznamenal v 862 utkání své profesionální kariéry sedmistý gól: 630 z nich nastřílel v dresu Barcelony, 70 v barvách Argentiny.
  5:00

Podle některých statistiků jich má díky 27 brankám v B-týmu Barcelony a mládežnických výběrech své rodné země 727, oficiální ale toto číslo není.

Držitel rekordních šesti Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa je spolu s Portugalcem Cristianem Ronaldem jediným aktivním hráčem, jenž se přes tuto metu dostal, Messimu ale stačilo k pokoření tohoto zápisu o 112 utkání méně než portugalské superhvězdě.

Historicky nejúspěšnějším střelcem je česko-rakouská legenda Josef „Pepi“ Bican. Ten v mládí nastupoval v barvách rakouské reprezentace, v roce 1934 se stal nejlepším střelcem rakouské ligy.

Lionel Messi slaví sedmistou branku v profesionální kariéře.
Fotbalisté Celty Vigo slaví branku Iaga Aspasa, v pozadí zklamaný Lionel Messi.

O tři roky později odešel do Slavie, jíž zůstal až na krátkou štaci ve Vítkovicích a Hradci Králové věrný do konce kariéry. V 530 zápasech vstřelil oficiálně 805 branek, což z něj dělá s průměrem 1,51 gólu na zápas nejefektivnějšího fotbalistu v dějinách.

Napětí v kabině Barcelony

I přestože Messi v aktuálním ročníku španělské ligy překonal další rekord, když ve 12 sezonách La Ligy v řadě vstřelil aspoň 20 branek a je aktuálně lídrem tabulky střelců soutěže (22 tref, navrch vede se 17 asistencemi také mezi nahrávači) o pět gólů před Karimem Benzemou z Realu, nálada v táboře Katalánců má k ideálu hodně daleko.

Barca v posledních čtyřech utkáních třikrát remizovala a na prvním místě tabulky ji o bod překonal Real Madrid, který má navíc k dobru dnešní dohrávku proti Getafe.

Nedobré rozpoložení „Blaugranas“ zachytily i televizní kamery během remízového zápasu proti Celtě Vigo (2:2).

Během občerstvovací pauzy udílel asistent hlavního trenéra Quiqueho Setiéna – Eder Sarabia – pokyny svým svěřencům, Messi ho ale celou dobu ignoroval a poodešel z hloučku hráčů.

Podle španělských médií měl mít Argentinec se Sarabiou roztržku už po březnovém šlágru proti Realu, ve kterém Barcelona prohrála 0:2. Experti na odezírání navíc u asistenta trenéra po inkriminovaném incidentu vypozorovali, jak bezmocně zařval: „Dělá jen to, co on sám chce.“

Na hodnocení úterní plichty z úst uruguayského útočníka odezírání třeba nebylo, aby bylo poznat rozladění.

„Cítím frustraci. Ztratili jsme dva body v boji o titul. Měli jsme to ve svých rukou, ale teď musíme vyhrát všechna zbývající utkání a zároveň spoléhat na zaváhání Realu. Mimo náš stadion ztrácíme důležité body, to se nám v předchozích sezonách nestávalo,“ řekl novinářům Messiho ofenzivní parťák.

K optimálnímu rozpoložení ani nepřidává situace okolo Antoina Griezmanna. Francouzský útočník přestoupil během minulého léta za 120 milionů eur a po koronavirové pauze vypadl ze základní sestavy s tím, že si připisuje pár epizodních minut.

Pozici mistra světa z roku 2018 si na levém křídle střídají mladíci Ricard Puig a Anssumane Fati.

„Chápu, že pro Griezmanna je náročné přijít na hřiště ve chvíli, kdy zbývá tak málo času. Ale je těžké ho nasadit do zápasu, aniž bych destabilizoval tým. Ještě s ním budu, ale za to rozhodnutí se omlouvat nebudu,“ říká rezolutně Setién.

Povede se trenérskému štábu Katalánců uklidnit situaci v kabině, přimět Messiho k týmové hře, neohlížet se na individuální statistiky a dovést Barcu k zisku 27. mistrovského titulu?

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...