130 let

Stadion v Gelsenkirchenu.

Moderní historie. To jsou německé stadiony

Sport
  •   12:14
PRAHA - Skrývají v sobě historické kouzlo, a přesto patří mezi nejmodernější fotbalové stavby na světě. Řeč je o dvanácti stadionech, které budou hostit v Německu zápasy světového šampionátu.
Pořadatelé investovali do jejich modernizace částku přesahující čtyřicet miliard korun. Přitom pouze mnichovská Allianz Arena vyrostla jako jediná na zelené louce. I stadion v Gelsenkirchenu postavili dělníci znovu od základního kamene. Přitom ale zůstal v těsné blízkosti lokality, kde se nacházel dřívější domov fotbalistů Schalke. Zbývajících deset stadionů prošlo v minulých letech zásadní renovací za běžného provozu.

Špičkově vyhlížející fotbalové chrámy dokazují, jak v Evropě pokročil vývoj za posledních osm let. Tehdy turnaj nejlepších reprezentačních mužstev viděla Francie. „Když se nyní dívám na německé stadiony, trochu se stydím za to, co jsme tehdy divákům nabídli,“ srovnal úroveň zázemí šéf organizačního výboru mistrovství světa 1998 Michel Platini.

Ještě absurdněji působí dnes dávné vzpomínky na první setkání nejlepších světových fotbalistů v Uruguayi 1930. Tehdy se hlavní stadion Centenario v Montevideu dokončoval ještě na začátku turnaje.

Snad žádné dějiště finálového utkání se nemohlo pochlubit tak bohatou historii jako Olympijský stadion v Berlíně. Na místě, kde budou korunováni noví světoví šampioni, získal v roce 1936 legendární americký atlet Jesse Owens před očima Hitlera čtyři zlaté olympijské medaile. Na konci druhé světové války se pak stadion stal součástí bojiště mezi Rudou armádou a zbytky německých vojsk a dlouhou dobu chátral.

Jak se změnil po čtyřleté přestavbě? Stánek s tmavě modrou dráhou kolem hřiště a kapacitou 66 tisíc diváků ozařuje unikátní „ohnivý prsten“, jehož síla pramení z pěti tisíc samostatných reflektorů. Oválnou střechu přerušuje maratonská brána.

Trávníky přijely z Nizozemska
Do arény v Gelsenkirchenu se zatahovací střechou zamíří ve větším počtu i čeští fanoušci. Brücknerův výběr tam vyběhne k úvodnímu utkání s USA. Skleněná konstrukce se nad trávníkem přesto pravděpodobně nezatáhne ani při dešti. Uzavřený prostor údajně narušuje pravou fotbalovou atmosféru. „Střechu použijeme pouze v případě, že z nebe začnou padat trakaře. Jinak ne,“ potvrdil člen organizačního štábu Marcus Juergensen.

Z dálky na sebe strhává pozornost také mnichovská Allianz Arena. Stadion připomíná obří pneumatiku, kterou obepíná 2874 světelných panelů. Normálně září klubovými barvami Bayernu Mnichov nebo Mnichova 1860. Během šampionátu se rozsvítí neutrální bílou barvou. Pod povrchem se rozprostírá největší podzemní parkoviště na kontinentu, do něhož může zajet až 10 tisíc aut.

Velkou pozornost věnovali pořadatelé i přípravě trávníků. Velkou nevoli vzbudila mezi Němci zpráva, že na sedmi stadionech se ocitne pažit z Nizozemska. Zelený trávník z dovozu vyrostl na farmě Johna Hendrikse a jeho čtyř bratrů. „Před 30 lety jsme začínali s trávou pro zahrady a krok po kroku jsme vypěstovali odrůdu pro stadiony, na nichž je kvůli vysokým tribunám málo světla,“ popsal Hendriks bohaté zkušenosti.

Na zbylých pět ploch dodá zelený koberec firma německého zemědělce Thomase Buechnera. „Jsme všichni pyšní, že můžeme být součástí tohoto mimořádného projektu,“ rozplýval se Buechner. Jeho trávník je uzpůsoben k rychlejšímu odskoku míče, ale zároveň je víc odolný proti pošlapání.
Autor: Lidové noviny