130 let

Zklamaní němečtí fotbalisté po druhé brance Kostariky. | foto: AP

Kostarika – Německo 2:4, bláznivý průběh, čtyřnásobní šampioni v Kataru končí

Sport
  •   22:23
Že měli po dvou zápasech jen jeden bod? To Němci ve skupině na mistrovství světa nikdy nezažili. A aby podruhé za sebou nepostoupili ze skupiny? To už vůbec ne. Přesto se to čtyřnásobným mistrům světa přihodilo. K postupu nakonec nestačila ani výhra 4:2 nad Kostarikou. Japonci totiž ve druhém zápase skupiny E porazili Španěly a oba týmy tak postoupily do osmifinále.

Šílené, bláznivé, místy šokující.

Takové bylo poslední utkání fotbalového mistrovství světa skupiny E mezi favorizovaným Německem a nebojácnou Kostarikou.

Během prvního poločasu virtuálně postupovali do osmifinále Němci, když vedli 1:0. Ve druhé půli se to otočilo a chvíli boje v play-off dokonce vyhlíželi přehlížení Kostaričané, než je Němci dalšími třemi góly přece jen utloukli.

Jenže ono se stalo i něco, co žádný tým nemohl ovlivnit.

Na jiném stadionu, na druhém konci Dauhá totiž Španělé prohráli s Japonci. A v takovém případě ani výhra Německa 4:2 na postup kvůli horšímu skóre nestačila.

Čtyřnásobní mistři světa se tak s fotbalovým mistrovstvím světa loučí podruhé už po skupinové fázi.

„Zklamání je teď obrovské. Můj trenérský tým a já jsme ale odvedli dobrou práci, připravili jsme mužstvo dobře. Nestačilo to, ale máme hráče, kteří mají budoucnost, a dál mě práce tady baví,“ uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ARD kouč, který má bez ohledu na výsledek v Kataru smlouvu až do roku 2024, kdy bude Německo hostit mistrovství Evropy.

Za všechno pochopitelně může úvodní prohra s Japonskem, kdy měli Němci zápas 60 minut pevně v rukou, než jim z nich vyklouzl. Remíza ze Španělskem pak rovněž nepomohla a i výhra proti sice sveřepě hrající, ale ne tak kvalitní Kostarice se rodila těžko.

Přitom jen deset minut trvalo, než Němci odemkli kostarickou obranu.

Po levé straně si zběhl aktivní bek David Raum, načechral balón přesně na hlavu Serge Gnabryho a ten se nemýlil. Poslal ho přesně k pravé tyči a Keylor Navas se natahoval marně.

V prvních minutách to vypadalo na jednoznačný zápas.

Němci drželi balón, obléhali kostarickou šestnáctku a Středoameričané se jen stěží dostávali k míči.

Hlavně Jamal Musiala kouzlil.

Už ve druhé minutě se proháčkoval přes kostarickou obranu, na hranici vápna vypálil, ale bídně. Jen lehce protáhnul gólmana PSG. O pár minut později zase štrikoval a štrikoval, až to s kličkami uvnitř vápna přehnal a ani nevystřelil.

I po Gnabryho gólu ale Němci neustávali. Byli zakousnutí do soupeře, nepolevovali v aktivitě. Vlastně jen Navas držel Kostariku nad vodou.

Nebezpečně hlavičkovali Goretzka i Muller, ale scházela jim přesnost. I tak už to po patnácti minutách bylo na střely 5:0.

Když už se Kostaričané dostali k míči, často ho buď rovnou odkopli nazdařbůh dopředu, nebo ho po pár přihrávkách ztratili.

Na to, že prohrávali, se téměř vůbec netlačili dopředu, spíše se ještě víc a víc stahovali k vlastní brance. Manuel Neuer na druhé straně hřiště skutečně dlouho příliš práce neměl.

Vlastně dost náhodně a nenápadně se zničehonic na konci první půle protáhl za záda Rauma s Rüdigerem Fuller, až se objevil sám před Neuerem. Střelec ze zápasu s Japonskem ale německého gólmana ve stoprocentní šanci nepropálil.

Pohrdnul ojedinělou šancí na srovnání.

Druhý poločas ale nabídl úplně jinou podívanou. Němci si totiž začali zahrávat, což se jim rychle vymstilo.

Byl to znovu Fuller, kdo krásně potáhl míč po pravé straně, dal ho do vápna, kde nejprve zblízka hlavičkoval Waston. Jeho pokus ještě Neuer vyrazil, na dorážku Tejedy ale už nestačil.

Zkušený záložník si tak vybral na první reprezentační gól ideální moment.

Němci pak neproměňovali tutovky. Musiala dvakrát pálil do tyče, Müllerovu ránu srazili na roh, neprosadil se ani Rüdiger. Naopak Kostaričané hrozili z brejků a standardek. Po jedné z nich se míč dostal až před Neuera, kde po něm skočil Vargas, trefil Neuera, od něj se míč odrazil zpátky k Vargasovi a pak už do sítě.

V tu chvíli postupovala Kostarika…

Její radost ale trvala jen chvíli, už po dvou minutách bylo díky Havertzovi srovnáno. V pokutovém území dostal parádní přihrávku, dlouho neváhal, míč podebral a šikovně ho poslal přes hlavu vybíhajícího Navase. O chvíli později pak Havertz uklidil centr Saného a poslal Němce do vedení, čtvrtý gól přidal ještě v nastavení Füllkrug.

Nic z toho ale nestačilo, Němci na šampionátu končí.

Autor: mat