Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

18:10
ITA
Zajímavé zpestření měl dnešní trénink italské fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Jihoafrické republice. K týmu obhájců titulu se připojil místní student a upoutal na sebe velkou pozornost, zvláště když mu při pokusu o hlavičku spadly kalhoty. Posléze ho nahradil původně pozvaný host - hráč místního týmu. Trenérovi Marcellu Lippimu při absenci zraněných Gianluigiho Buffona a Andrey Pirla chyběl jeden hráč do pole, aby mohl na tréninku simulovat herní situace. Proto pozval jednoho z místních fotbalistů, který však uvízl v dopravní zácpě. Šanci zatrénovat si s mistry světa tak dostal student, jenž se přišel na trénink podívat. Kromě holého pozadí toho však příliš neukázal a tréninkovému tempu nestačil. A tak když se zpožděním dorazil pozvaný fotbalista, musel si student znovu sednout na tribunu, kam se zhroutil úplně vyčerpaný. I tak se ale může pyšnit tím, že se zúčastnil mistrovství světa jako "hráč". Že by se ale začal chovat jako celebrita, nehrozí. O slávu nestál, po trapasu s kalhotami novinářům neřekl ani své jméno a raději se v tichosti vytratil.
17:23
V odpoledních hodinách byl na programu další zápas skupiny B mezi Řeckem a Nigérií. Nigérijci se sice ujali vedení, ale díky červené kartě Kaity přišli o vítězství. Nejdříve vyrovnal Salpingidis a po chybě afrického brankáře dokonal obrat Torosidis. Nigérie odehraje poslední zápas ve skupině a na turnaji končí. VÍCE ČTĚTE ZDE
17:14
NIZ

Nizozemský útočník Arjen Robben očekává, že se na mistrovství světa v Jihoafrické republice dostane na hřiště nejdříve v osmifinále. Šestadvacetiletý fotbalista Bayernu Mnichov se už sice po zranění zapojil do tréninku s týmem, po pauze mu však chybí kondice. Robben si poranil stehenní sval v generálce na MS proti Maďarsku a do dějiště turnaje odcestoval se zpožděním. Nenastoupil proto do pondělního duelu s Dánskem a domnívá se, že příležitost dostane až ve vyřazovacích bojích.

17:13
ARG
Nechybělo mnoho k tomu, aby kanonýr Realu Madrid Gonzalo Higuaín střílel góly za francouzskou fotbalovou reprezentaci. Dvaadvacetiletý rodák z Brestu totiž před čtyřmi lety odmítl pozvánku kouče Francie Domenecha. Debutu za Argentinu se dočkal až loni v říjnu a od té doby zaznamenal v modrobílém dresu pět branek v sedmi utkáních. Tři góly dal Higuaín v dnešním utkání mistrovství světa proti Koreji a stal se prvním autorem hattricku na letošním šampionátu.
16:28
ITA
Když se jako malý chlapec proháněl po hřišti jako útočník, asi by jej nenapadlo, že na něj jednou bude celá Itálie spoléhat při mistrovství světa jako na brankářskou poslední instanci. Federico Marchetti teď je nejsledovanějším fotbalistou z Apeninského poloostrova, protože každý čeká na to, jestli gólman z provinčního Cagliari dokáže při světovém šampionátu zastoupit zraněnou jedničku Gianluigiho Buffona.
15:50
Důležité
V Kapském Městě se opět střetla policie s členy ostrahy stadionů pro fotbalové mistrovství světa. Asi 200 ochrankářů protestovalo proti nízkým platům a k jejich uklidnění musela policie použít slzný plyn a gumové projektily. Podle agentury SID bylo asi dvanáct lidí zatčeno.
15:49

Zajímavou konfrontaci jihoamerického a asijského fotbalu nabídl duel mezi Argentinou a Jižní Koreou. Střelecký účet zápasu otevřela vlastní branka korejského záložníka, která ovlivnila celý zápas. Korejci na konci prvního poločasu pouze stihli snížit, ale tři góly Higuaína rozhodly třech bodech, které připadly Argentině.

  • Argentina - Jižní Korea (radost Higuaína).

    Argentina - Jižní Korea (radost Higuaína). / Autor: Reuters

14:32
NIG
Nigerijská fotbalová reprezentace se v noci na dnešek ocitla ve svém jihoafrickém hotelu ve tmě. Výpadek proudu tým postihl před důležitým zápasem skupiny B mistrovství světa proti Řecku. "Mezi hráči zavládl neklid," popsal mluvčí týmu Ademola Olajire situaci v potemnělém hotelu. Podle mluvčího již Nigerijský fotbalový svaz poslal oficiální stížnost světové asociaci FIFA.
14:31
NEM
Němečtí fotbalisté před pátečním zápasem se Srbskem na světovém šampionátu nehodlají podcenit žádný detail. Protože utkání pro ně začne nezvykle brzo, už ve 13:30, upravili i své stravovací návyky. V posledních dnech nesnídají své oblíbené párky, šunku nebo sýr, jak jsou z domova zvyklí. Místo toho v deset hodin ráno spořádají celý talíř těstovin, aby jejich organismus nebyl zatížený tuky, ale zároveň měl před zápasem dost energie.
14:15
SPA
Zranění španělských fotbalistů Andrése Iniesty a Sergia Ramose, které si přivodili při překvapivé prohře 0:1 se Švýcarskem, nejsou vážná. Podle agentury Reuters tak jejich další působení na mistrovství světa v Jihoafrické republice není ohroženo. Záložník Iniesta, jenž před zápasem ještě léčil zraněné stehno, musel střídat v 77. minutě. Podle trenéra Vicenteho del Bosqueho je však v pořádku. Obránce Ramos si zase při pádu narazil žebra, vyšetření ale neodhalilo žádnou zlomeninu. Španělsko bude napravovat reputaci jednoho z favoritů turnaje v druhém utkání v základní skupině v pondělí s Hondurasem. Dalším soupeřem úřadujících mistrů Evropy bude tým Chile.
13:59
JAR
Fotbalovému mužstvu Jihoafrické republiky se po druhém zápase na mistrovství světa výrazně vzdálil sen o postupu ze skupiny, nálada místních fanoušků ale neupadá. Kontroverzní vuvuzely zněly v centrech velkých měst ještě dlouho po středeční půlnoci a ani tříbranková prohra s Uruguayí je neutišila. "Nenecháme si zkazit šampionát. Budeme slavit, ať výsledky dopadnou jakkoli," řekl ČTK Sipho Thwala, který se ve fotbalovém dresu národního týmu Bafana Bafana procházel kolem stadionu v Kapském Městě. I tam se fanoušci bavili v parku vyhrazeném pro fotbalové diváky před velkou obrazovkou.
13:24
Důležité
Utkání Argentina - Jižní Korea SLEDUJEME ONLINE VÍCE ČTĚTE ZDE
12:11
ANG
Ke kritikům míče Jabulani se na fotbalovém mistrovství světa přidal také kouč anglické reprezentace Fabio Capello. Podle něj je to nejhorší míč, jaký ve své trenérské kariéře zažil. "Tento míč je nejhorší, jaký jsem ve svém životě viděl. Je to hrozné i pro hráče v poli. Pro brankáře je pak úplně nemožné odhadnout dráhu letu," prohlásil italský trenér.
12:10
AUS
Australští fotbalisté se budou muset v sobotním utkání mistrovství světa s Ghanou obejít bez Tima Cahilla. Záložník anglického Evertonu byl potrestán za vyloučení v úvodním utkání na šampionátu v Jihoafrické republice s Německem.
11:41
SPA
Porážka španělských fotbalistů v úvodním utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice se Švýcarskem zasáhla i zpěváka Enriquea Iglesiase. Dokonce zašel tak daleko, že zkritizoval trenéra Vicenta del Bosqueho. "Fernando Torres měl hrát od začátku. To byla jasná chyba," řekl Iglesias agentuře DPA. Střelec Liverpoolu, který si před šampionátem léčil operované koleno, se na hřiště dostal až v 61. minutě. Bezprostředně po zápase byl prý Iglesias, který před dvěma lety nazpíval oficiální píseň mistrovství Evropy, zcela zničený. "Nemám slov. Bylo to nervy drásající a dost frustrující," uvedl.
11:19
BRA
Bývalý fotbalový kanonýr Giovane Elber se přidal ke kritikům trenéra brazilské reprezentace Dungy. Podle někdejšího hráče Bayernu Mnichov byl prý výkon "Kanárků" v úvodním duelu s KLDR (2:1) neodpustitelný. "Hráli hrozně ustrašeně a opatrně. To je neodpustitelné," citovala Elbera agentura SID. "Když už se i Brazílie strachuje v prvním utkání o výsledek... Neuvěřitelné," dodal.
11:15
NEM
Po úspěšném vstupu do mistrovství světa se fotbalová horečka v Německu roztočila ještě na vyšší obrátky. Patrně ji nezastaví ani nepraktická doba konání druhého zápasu svěřenců Joachima Löwa se Srbskem, který začíná v pátek už ve 13:30. Podle průzkumu dá totiž asi třetina firem v Německu svým zaměstnancům "fotbalové volno". Stejně se zachovají i mnohé školy a univerzity.
11:04
JAR
Kapitán jihoafrických fotbalistů Aaron Mokoena označil středeční porážku svého týmu na mistrovství světa s Uruguayí 0:3 za horor. Důležité prý ale je, aby pořadatelská země na nepříjemný výsledek zapomněla a tým se soustředil na výhru nad Francií, která by mohla znamenat postup. I když si je vědom, že JAR je blízko tomu, aby se stala první pořadatelskou zemí, která od roku 1930 nepostoupí ze skupiny.
10:57
SPA

Nečekanou prohru španělských fotbalistů na mistrovství světa se Švýcarskem (0:1) asi nejvíc odnesl brankář Iker Casillas. Gólmana Realu Madrid po utkání přímo na trávníku stadionu v Durbanu kritizovala jeho přítelkyně Sara Carbonerová.

10:51
POR
Portugalský záložník Deco se omluvil reprezentačnímu trenérovi Carlosi Queirozovi. Zkušený středopolař veřejně kritizoval kouče národního týmu po bezgólové remíze v prvním zápase skupiny G na fotbalovém mistrovství světa s Pobřežím slonoviny. "Nikdy bych nechtěl zpochybňovat trenérova rozhodnutí," prohlásil Deco. "Byl jsem hluboce frustrován, protože jsme nevyhráli," citovaly ho webové stránky portugalského svazu.