130 let

Radost plzeňského Jeana-Davida Beauguela se spoluhráči. | foto: Milena Sojková, MAFRA

Když má i mistrovská skupina grády. První změna pořadí, ale favorit zůstává

Sport
  •   16:14
Pro nadstavbovou část, kterou lize před pěti lety vdechl její šéf Dušan Svoboda, je to zásadní změna a nová situace: vůbec poprvé se střídá pořadí na jedné z prvních tří příček tabulky, byť zatím jen průběžně. Co bude dál?

Nedělní výbuch Slavie v duelu s Hradcem Králové, nejpřekvapivějším účastníkem elitní skupiny, kterému už v závěru sezony reálně o nic nejde, dodal ligovému finále nečekanou zápletku.

Plzeň je zpátky v sedle, tabulku vede o dva body a před nedělním duelem na Slavii má všechno ve své moci.

„Ani pro nás se však nic nemění,“ upozorňuje slávistický kouč Jindřich Trpišovský. „Stejně bychom chtěli Plzeň porazit.“ A teď dokonce musí, pokud chtějí počtvrté za sebou dokráčet k ligovému zlatu.

Až na třetí pokus dostala potřebné grády i sem tam kritizovaná nadstavba o titul.

Do prvního ročníku v roce 2018 Slavia vstupovala s čtyřbodovým náskokem a mistrem se stala kolo před koncem. O rok později ležela dokonce na šestibodovém polštáři a pohodlí měla už po druhém utkání nadstavby s druhou Plzní.

Letos si sice slávisté ve srovnání s předchozími zkušenostmi přenesli ze základní části do nadstavby nejvyšší bodový zisk (73, v obou předchozích případech 72), ale zároveň měli před dotírající Plzní nejtěsnější - jednobodový - náskok.

Navíc daleko nebyla ani třetí Sparta, která mohla být aktuálně jen tři body od první příčky, kdyby nezvorala předposlední duel v Olomouci.

Před víkendem kurz na její triumf vzrostl dokonce na 55:1, na Plzeň bookmakeři vypisovali 4,5:1 a na Slavii pouze 1,2:1. Nově se však rozestupy přece jen zmírnily, jakkoli Sparta je s kurzem 35:1 podle odborníků stále de facto ze hry. 

Na Plzeň pak sázkovky přijímají vklady v kurzu 2,1:1, na Slavii 1,75:1...

Mužstvo Z V R P S B
1.FC Viktoria Plzeň 35 26 7 2 63:21 85
2.SK Slavia Praha 35 24 6 5 80:27 78
3.AC Sparta Praha 35 22 7 6 72:40 73
4.1. FC Slovácko 35 21 5 9 59:38 68
5.FC Baník Ostrava 35 15 10 10 60:48 55
6.FC Hradec Králové 35 10 14 11 44:52 44

To celé kvůli nečekanému slávistickému zaváhání s Hradcem, který favorita zaskočil jeho vlastními zbraněmi: agresivitou, vysokým presinkem, nadšením, přímočarostí. Čtyři góly červenobílí v lize dostali naposledy v sezoně 2014/15, kdy řešili úplně jiné starosti a na konci soutěže byli rádi za jedenácté místo.

„Jsme v situaci, kdy jsme se chtěli předvést, rozvázaly se nám nohy a ukázali jsme, jaký potenciál v nás je,“ pochvaloval si po vítězství 4:3 hradecký kouč Miroslav Koubek. „Jsme v mistrovské skupině, což krásně zní, nemáme co ztratit a rádi bychom pořadím ještě zamíchali.“

Slávisté Plavšič a Talovjerov klečí před svými fanoušky po porážce s Hradcen...
Hradecký Adam Vlkanova a slávista Tomáš Holeš v prvním kole nadstavby.

Třeba příští víkend na Spartě? Nebo pak v předposledním kole nadstavby proti Plzni? O totéž se mohou pokusit i čtvrté Slovácko či pátý Baník, už mají své jisté a soutěž dohrávají na rozdíl od nejlepších bez tlaku.

„I proto bude nadstavba zajímavá až do konce,“ předpokládá Michal Bílek, plzeňský trenér. 

Zvlášť teď je dost dobře možné, že k rozuzlení dojde třeba až v posledním kole, které se hraje v neděli 15. května: Plzeň vs. Ostrava, Slavia proti Spartě. 

Pro ligu by to byla ta nejlepší reklama. 

A pro vedení soutěže zase možný argument pro zachování současného formátu, který v minulosti kritizovali z různých důvodů i Jindřich Trpišovský s Pavlem Vrbou.

„Co si kdo uhraje po třiceti kolech, je nejspravedlivější,“ tvrdil slávistický kouč a s Vrbou pak naráželi i kvůli nahuštěnému covidovému programu na příliš krátké přípravné období, které českým klubům v evropské konkurenci škodí.

Přesto by měla nadstavba pokračovat i v příští sezoně - zbývá jen vyřešit, co s prostřední skupinou, která po ztrátě pátého zástupce v evropských pohárech tak trochu ztratila význam.

Ten se naopak vrací do skupiny o titul, kde se v minulosti měnilo pořadí maximálně na čtvrtém, pátém a šestém místě. Až letos je tady znovu i boj o stupínek nejvyšší.

Autor: jic