Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Nizozemci chtějí na MS konečně úspěch, ne 'totální fotbal'

Sport

  14:47
PRAHA - Zkuste přijít k nizozemskému fanouškovi a zeptat se ho: "Vzpomínáš na rok 1974?" Okamžitě ze sebe začne sypat události, které navždy změnily vnímání jejich národního týmu očima druhých. Nizozemci na tehdejším mistrovství světa v Německu poprvé ukázali fotbal v tom vůbec nejatraktivnějším možném podání.

Brazílie - Nizozemsko (Nizozemci slaví vyrovnávací gól) foto: Reuters

Tenkrát si tým v oranžových dresech vysloužil obdiv diváků po celém světě, když se jeho řady prolínaly, hráči útočili i bránili jako celek a zaskakovali jeden za druhého. Kombinaci taktiky, týmového ducha a ofenzivní síly se dodnes přezdívá "totální fotbal".

Do té doby nevídané herní pojetí, které trenér Rinus Michels vymyslel a nejdříve vyzkoušel v Ajaxu Amsterodam, vyneslo "tulipánům" dvakrát postup do finále mistrovství světa.

Dnes už se ale na "totální fotbal" jen vzpomíná. Některé jeho prvky se dají vypozorovat třeba u španělské Barcelony či londýnského Arsenalu.

Nizozemsko - Slovensko (Sneijder slaví gól)

Krása nevede k úspěchům
Pro Nizozemsko je ale především symbolem úspěšné éry, na kterou národní tým dlouho nemohl navázat. Jenže co se nepodařilo generaci Marka van Bastena či Dennise Bergkampa, dokázal nyní výběr kouče Berta van Marwijka.

Tým kolem hvězd Wesleyho Sneijdera, Arjena Robbena a Robina van Persieho v úterý porazil 3:2 Uruguay a poprvé po dvaatřiceti letech postoupil do finále světového šampionátu.

Přestože desetitisícům oranžových fanoušků v Jihoafrické republice skončilo dlouhé čekání na úspěch, najde se mezi nimi mnoho takových, kteří i tak jen suše odvětí: "Ano, hrajeme dobře a vítězíme, ale není to jako ve čtyřiasedmdesátém nebo později v osmasedmdesátém." Nynější tým je totiž úplně jiný. Neoslňuje krásnou agresivní hrou, nýbrž pragmatičností a konsolidovanou defenzivou.

Proč je tomu tak?
Podle Van Marwijka už dávno skončila doba pohledného "totálního fotbalu". "Pokud tak budeme hrát dnes, tak mistrovství světa nikdy nevyhrajeme," vysvětlil bývalý trenér bundesligové Borussie Dortmund a Feyenoordu Rotterdam.

Uruguay - Nizozemsko (Radost Nizozemců)

Stačí vyhrát jen jediný zápas
 "Fotbal se mění a velký vliv na to má fakt, že se všichni zlepšují. Jak kondičně, tak organizačně," dodal. Jeho ambicí nikdy nebylo předvádět atraktivní výkony, ale dovést "Oranjes" k celkovému vítězství na turnaji. To je jeho hlavní cíl, ke kterému tak sebevědomě kráčí. Vždyť Nizozemsko neprohrálo už pětadvacet zápasů v řadě.

V neděli mu stačí prodloužit sérii o jediný zápas, a stane se v rodné zemi legendou. "Právě finále z roku 1974 nám může jít příkladem. Tehdy se tým nechal ukolébat úspěchem a utekla mu nejvyšší meta. Přitom měl podle mého nejlepšího hráče všech dob - Johana Cruijffa," vzpomíná Van Marwijk, jenž se snaží udržet své svěřence nohama na zemi.

Případné vítězství ve finále šampionátu by hned dalo zapomenout na pohledný "totální fotbal" ze sedmdesátých let. Vždyť být mistrem světa je samo o sobě něco nádherného. O to víc, že tento pocit Nizozemsko nikdy nezažilo.

"Už teď je pro nás to africké vystoupení splněným snem a neumím si představit, co by se stalo, kdybychom ve finále vyhráli. To by bylo nezapomenutelné," uvědomuje si Van Marwijk.

Nejúspěšnější éry "Tulipánů"

Konec čekání 2006 - současnost
úspěchy: zatím postup do finále MS 2010 největší hvězda: Arjen Robben (záložník) Dvaatřicetileté čekání přiznivců "oranjes" na úspěch z mistrovství světa je u konce. Reprezentace Nizozemska se na probíhajícím šampionátu v Jihoafrické republice probojovala do finále a zahraje si v neděli o celkový triumf.

Totální fotbal 1972-1980
úspěchy: finále MS 1974 a 1978, semifinále Eura 1976 největší hvězda: Johan Cruijff (ofenzivní záložník, útočník) O dva postupy do finále MS v řadě se zasloužil trenér Rinus Michels, který vymyslel taktiku "totálního fotbalu". Hráči reagovali na dění na trávníku, měnili posty a podle potřeby zaskakovali jeden za druhého.

Evropský triumf 1988-1992
úspěchy: mistři Evropy 1988, semifinále Eura 1992 největší hvězda: Marco van Basten (útočník) Od roku 1980 se Nizozemsko nekvalifikovalo na jediný mezinárodní turnaj, ale v roce 1988 přišlo náhlé vítězství na ME. Týmu kolem Ronalda Koemana, Ruuda Gullita či Franka Rijkaarda pomohlo pět branek nejlepšího střelce turnaje Marka van Bastena.

Atraktivita bez úspěchů 1996-2004
úspěchy: semifinále Eura 2000 a 2004, čtvrtí na MS 1998 největší hvězda: Edgar Davids (záložník) Davids, Kluivert, Van der Sar, Cocu, Overmarks, Bergkamp - to byla generace hvězd, které předváděly krásný fotbal, ale hádaly se a nedokázaly uspět na mezinárodních turnajích.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...