Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Opava se definitivně zachránila, Bohemians unikli z barážové pozice

Sport

  19:16
Karviná - Fotbalisté Karviné prohráli doma v předposledním kole pětizápasové nadstavby první ligy ve skupině o záchranu s Bohemians 1905 0:1 a budou muset do baráže o nejvyšší soutěž. Slezané skončí na patnáctém místě tabulky a čeká je dvojutkání s druhým týmem druhé ligy Jihlavou. Pražané se naopak posunuli na nesestupovou třináctou příčku a k definitivě udržení jim stačí v posledním kole získat bod. Zápas v Karviné rozhodl v 31. minutě kapitán "Klokanů" Josef Jindřišek. Opava porazila Příbram 2-1 a definitivně setrvá v nejvyšší lize.

Hráči Opavy se radují z gólu. foto: ČTK

Bohemians v březnovém duelu v Karviné zvítězili 3:0 a také dnes začali lépe. Jako první sice vážněji zahrozil v 15. minutě Krivák, jehož hlavička skončila těsně nad, od té doby ale byli lepší hosté. Ve 22. minutě střílel Bartek a jen těsně minul.

V 31. minutě už Pražané slavili vedení. Guba nepokryl nabíhajícího Dostála, který stihl balon od autové čáry nakopnout do vápna, kde jej po sérii odrazů získal Jindřišek a poslal ho pod břevno. Osmatřicetiletý defenzivní záložník si připsal jubilejní 20. gól v první lize.

Hosty branka nakopla. O dvě minuty později hlavičkoval pod břevno Nečas a domácí zachránil Pastornický. Karvinský trenér Straka byl s první půlí viditelně nespokojený a po pauze hned dvakrát střídal. Na hřiště se dostali Záhumenský a Ba Loua, který hru Slezanů trochu oživil.

Po jeho obloučku do vápna netrefil míč Bukata, v 72. minutě sám Ba Loua střílel, ale jen do středu brány. V 74. minutě minul Rundič. Karviná měla převahu, ale ve finální fázi se trápila. V 88. minutě se Slezané neprosadili ani po velkém závaru.

Naopak v poslední minutě mohl po slalomu přes čtyři hráče přidat pojistku střídající Reiter, ale ztroskotal na Pastornickém. Pražany to ale už nemuselo příliš mrzet. „Klokani“ potvrdili, že se jim více daří venku, kde získali 24 z celkových 39 bodů v této ligové sezoně.

Jan Moravec z Karviné a David Bartek z Bohemians v souboji o míč
Dávid Guba z Karviné a Lukáš Hůlka z Bohemians ve vzájemném souboji

Opava se definitivně zachránila

Příbram při poslední návštěvě Opavy utrpěla loni v říjnu debakl 0:5, tentokrát však začala slibně. Ve čtvrté minutě Matoušek našel v pokutovém území Fantiše, ale jeho přízemní střelu si pohlídal gólman Fendrich.

Domácí brzy převzali iniciativu a Středočechy začali přehrávat. Schaffartzik z dálky těsně minul branku a mezi tyče se v dobrých pozicích netrefili hlavou ani Smola se Simerským.

Na konci poločasu Schaffartzik nejprve zahodil obrovskou šanci a sám na malém vápně trefil brankáře Kočího. Opavský záložník si ale spravil chuť ve 44. minutě, kdy otevřel skóre hlavou poté, co na něj Jursa prodloužil míč ze Zavadilova přímého kopu. Schaffartzik zaznamenal premiérový ligový gól v sezoně.

Po změně stran z dálky o kousek přestřelil hostující Nový a na druhé straně zase chyběl kousek Řezníčkovi. Po sérii domácích rohů si na jeden z nich naběhl z druhé vlny Jurečka, zblízka však hlavičkoval nad bránu.

Příbramští v 63. minutě vyrovnali. Střídající Květ nacentroval do šestnáctky, Fendrich vyboxoval míč přímo na Fantiše a ten ho šťastně dotlačil do branky. Opavští u rozhodčího Orla marně reklamovali ruku hostujícího střelce.

Slezané v závěru přidali a tlačili se dopředu. V 85. minutě Simerský po další Zavadilově standardce hlavičkoval do břevna a míč se odrazil přímo k Bernadinovi. Nizozemský útočník, který byl na hřišti jen minutu, pohotově propálil všechno před sebou a zajistil domácím záchranu.

Příbramské naděje o minutu později prakticky ukončil Soldát, jenž byl vyloučen po druhé žluté kartě. Opava na svém stadionu vyhrála pátý z posledních šesti ligových zápasů.

1.Slovácko341261641:4742
2.Opava341261646:5642
3.Bohemians Praha 1905349121332:4239
4.Příbram341071740:7137
5.Karviná34952042:5632
6.Dukla34572228:6922
Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...