Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pelta ke krádeži bagru: Připadalo mi to až nelogické

Sport

  15:30
PRAHA - Je tu další kaňka u fotbalové reprezentace. Kvůli obvinění z krádeže bagru a lešení musel skončit kustod Jaroslav John. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta se o na první pohled bizarní zprávě dozvěděl v zahraničí. Vítá, že se obviněný člen realizačního týmu rozhodl sám odejít.

Miroslav Pelta. foto: ČTK

Jak moc vás informace o Johnovi zaskočily?
Nepříjemné to určitě je - nebudeme si říkat, že ne. Mám o tom však zatím zprávy pouze po internetu. Říkal jsem si, jestli je to vůbec možné, připadalo mi to až nelogické. Vítám ale krok Jardy Johna, který požádal o uvolnění z funkce. Pokud by byl odsouzen, byl by to velký problém, i když u reprezentace nepůsobí v roli, která by byla zásadní. Zatím ctím presumpci neviny. Postup Jardy Johna, který nyní zvolil, pokládám za správný.

Nemrzí vás, že jste se o tom dozvěděl až zprostředkovaně a ne přímo od něj?
Pobývám nyní v zahraničí přes vánoce i Silvestr po delší období. Nemělo by to podle měvliv na to, co bychom s tím mohli dělat.

Jak moc poškozuje taková událost jméno reprezentace?
Jestli se to prokáže jako trestný čin, tak to reprezentaci přímo určitě poškozuje - určitě jí to neprospívá. Ale nesrovnával bych to s oslavami po Euru. Je to úplně diametrální případ. Tady jde o selhání lidského faktoru.

Mohou na něco takového negativně zareagovat sponzoři?
To určitě ne.

O Johnovi není slyšet poprvé

Už v červnu 2005 měl Jaroslav John zneužít svou pozici kustoda, tehdy ale ještě působil v pražské Spartě. Spolu s Jaroslavem Šímou údajně během sezony zneužívali vozidla národního týmu pro účely letenského klubu. Realizační tým Sparty, kterému do tehdejšího dubna šéfoval reprezentační manažer Vlastimil Košťál, tak jezdil na ligové zápasy dopravními prostředky, které vlastně patřily fotbalovému svazu, do jehož čela tenkrát Košťál kandidoval. 

Autor: