Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pelta: Klaus rozumí fotbalové chemii

Sport

  21:30
PRAHA - Zápas mistrovství Evropy proti Rusku odehrají čeští reprezentanti před očima Václava Klause. Prezident republiky při schůzce s předsedou fotbalové asociace Miroslavem Peltou slíbil, že se 8. června osobně objeví na stadionu v polské Vratislavi. „Jeho podpora je pro sport velmi důležitá,“ přiznává Pelta, který si z návštěvy u hlavy státu odnesl velmi pozitivní pocity.

Prezident republiky Václav Klaus přijal předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu (vpravo). foto: ČTK

Jaký máte dojem ze setkání s prezidentem Klausem?
Nesmírně si jeho pozvání vážím, protože český fotbal zrovna prochází těžkým obdobím. Bylo to velmi příjemné setkání a jsem potěšen postojem pana prezidenta. Má zájem na tom, aby se sport rozvíjel. Když to řeknu fotbalovou terminologií, tak zná problematiku kabiny, chápe tu chemii. Proto jsme si asi tolik rozuměli. Ze všech témat jsem měl dobrý pocit.

Může samotná schůzka s hlavou státu pomoci zvýšit pošramocené renomé českého fotbalu?
Fotbal je celosvětový fenomén, ale tady nemá dobrou pověst. Naše asociace je přitom na evropské úrovni uznávaná. Dal jsem si za cíl zvětšit prestiž našeho fotbalu a přinést do něj nové finanční zdroje. Návštěva u prezidenta tomu určitě napomůže. Bude společensky vnímán pozitivněji. Všichni vědí, že pan Klaus je vášnivý sportovec.

Mluvili jste také o financování sportu?
Spíš jsem si pobrečel nad těžkou situací, do níž se sport dostal. Řekl jsem mu, co mě kolem financování sportu nejvíc trápí. Třeba jak chybí peníze na rozvoj mládeže.

U jakého tématu jste vydrželi nejdéle?
Samozřejmě u reprezentace. Dokonce se byl podívat ve Vratislavi na stadion, kde odehrajeme základní skupinu mistrovství Evropy. Zajímal se také o infrastrukturu a velmi ho potěšila její kvalita. Ukázal ale, že má také obrovský přehled o první lize. Zaregistroval úspěch Plzně v Lize mistrů a hned mi říkal, jak její hráči pozvedli národní tým. Svým rozhledem mě překvapil, klidně by sám vyjmenoval základní sestavu reprezentace. Koho má trenér povolat, nám ale neradil.

Mluvili jste také o šancích na postup z přívětivé skupiny Eura s Ruskem, Polskem a Řeckem?
Hned jsem mu vyprávěl, jak jsme byli po losu šťastní. Všechny týmy mají velkou šanci. On jen doplnil, že týmu věří. Jsem šťastný, že ho do Polska přijede povzbudit.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!