130 let

Peter Olayinka v dresu Slavie. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Olayinka v létě vymění Slavii za Bělehrad. Ikona, díky Oli, loučí se Tvrdík

Sport
  •   11:46
Místo červené hvězdy Crvená zvezda. Nigerijský fotbalista Peter Olayinka v létě změní dres, ve Slavii nepodepíše novou smlouvu a jako volný hráč odejde do Bělehradu. „Hledali jsme cesty k prodloužení kontraktu, ale měl výrazně lepší nabídky, než jsme mohli dát,“ vysvětluje šéf Jaroslav Tvrdík.

Srbský celek dohodu s Olayinkou potvrdil v pondělí večer na sociálních sítích. Slávistický ofenzivní záložník či útočník se upsal Crvené zvezdě na tři roky s opcí na další sezonu.

Současný kontrakt s vršovickým týmem mu vyprší v létě, proto se mohl od prvního ledna předběžně domluvit s jiným klubem.

Slavia se snažila svou oporu a jednoho z kapitánů udržet, ale bylo to nad její možnosti.

„Splnil svůj smluvní kontrakt, byl součástí překrásné éry. Ikona. Má právo si vybrat svého dalšího zaměstnavatele podle své vůle. A my můžeme jen zatleskat a poděkovat. Díky Oli,“ uvedl slávistický boss Tvrdík na twitteru.

V debatě s některými příznivci také zmínil, že klub s Olayinkou jednal o prodloužení štace v Praze několik měsíců. „Ale nedohodli jsme se,“ poznamenal Tvrdík a přiznal, že sedmadvacetiletý hráč obdržel odjinud výrazně lepší nabídky.

I proto jej čeká poslední půlrok v sešívaném.

„Věříme, že nám pomůže k titulu a přidá se k legendám Slavie,“ dodal Tvrdík.

Slavia koupila Olayinku v červenci 2018 z belgického Gentu za 83 milionů korun, což byl tehdy její nejdražší nákup, než rekord překonal stomilionový Nicolae Stanciu o rok později.

Sedmadvacetiletý ofenzivní hráč se v Edenu zařadil mezi opory, pomohl ke třem ligovým titulům a dvěma triumfům v domácím poháru. Svými výkony v červenobílém si také vysloužil pozvánky do národního týmu.

Olayinka za Slavii dosud odehrál 102 ligových zápasů a vstřelil 27 gólů. V evropských pohárech se s 13 brankami stal historicky jejím nejlepším střelcem. Dříve měl blízko k odchodu do FC Kodaň, spekulovalo se také o přestupu do Fenerbahce Istanbul.

Autoři: vp, ČTK