Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Plzeň chce slavit první titul už v sobotu

Sport

  14:00
PRAHA - Na teplických Stínadlech vydřeli výhru 1:0 a vysloužili si jedinečnou možnost. Fotbalisté Plzně mohou už za pět dnů oslavit titul před vlastními diváky – stačí jim doma ve Štruncových sadech porazit Baník Ostrava. Už o víkendu možná oholí někdy až komicky dlouhé vousy. Už o víkendu mohou získat historicky první ligový titul.

Teplice - Plzeň (radost hostujících hráčů). foto: ČTK

Už o víkendu, doma proti Baníku Ostrava, zkusí fotbalisté Plzně zvítězit a udělat poslední krok k tomu, aby se stali českými mistry. Lídr tabulky totiž v sobotu porazil o jediný gól Teplice a odrazil další nápor druhé Sparty, která v pátek vyhrála 2:0 malé pražské derby s Bohemians 1905.

Rozdíl mezi oběma rivaly tak zůstává čtyřbodový. "A nám stačí uhrát dva body v posledních dvou zápasech. Byli bychom hlupáci, kdybychom si teď jedinečný úspěch nechali vzít," soudí David Limberský. Jeho tým čeká kromě Baníku už jen těžké poslední utkání s Olomoucí.

Teplice - Plzeň (fanoušci hostí).

"Musíme se proto soustředit pouze na sebe. Na Spartu už stejně nekoukáme," přiznává obránce. Pravda, na příští utkání Letenských se sestupujícím Ústím nad Labem a Hradcem Králové se nemusí ohlížet. Narozdíl od pronásledovatele si mohou dokonce dovolit dvakrát remizovat či jednou prohrát.

Doufají, že se uzdraví Horváth

Jenže Západočeši chtějí slavit už za týden, před vlastními fanoušky, kteří je celou sezonu poháněli kupředu v hojných počtech. "Už jsem v Plzni dlouho, ale takovou vlnu zájmu jsem nezažil. Pamatuju si návštěvy kolem dvou tisíc lidí a teď máme průměr šest tisíc. Proto chceme titul slavit doma," přiznal Limberský, vlastně jediný plzeňský rodák z týmu.

Také pro trenéra Pavla Vrbu je vítězství v utkání s Baníkem důležité i trochu symbolické. Právě s Ostravou slavil před sedmi lety titul jako asistent hlavního kouče Františka Komňackého. "Ostrava je srdeční záležitost. Tenkrát jsem v ní prožil krásné chvíle a teď si přeju zažít je i s Viktorkou," doufá Vrba.

Teplice - Plzeň (Rezek utíká soupeři).

Právě v Teplicích se ovšem ukázalo, že blízkost titulu umí být pořádně svazující. Vítězství zařídil už v 10. minutě Daniel Kolář, když do prázdné branky dorážel jedovatou střelu Milana Petržely. Pak to byl především boj plzeňských hráčů s vlastní psychikou. Vedení udrželi s vypětím všech sil, byť si nedokázali pořádně nahrát. "Kazíme jednoduché míče, což není kondicí, ale hlavou," zlobil se Vrba.

Teď trenér doufá, že se během následujících dnů konečně uzdraví pětatřicetiletý kapitán a klíčový hráč Pavel Horváth. "Pavel j v dirigentské roli naprostý suverén, dokáže uklidnit hru a zároveň precizně řešit brejkové situace. S ním by rozpačitý konec sezony určitě vypadal úplně jinak. Když bude zdravý, proti Ostravě nastoupí," tvrdí Vrba. Schopnosti a zkušenosti tvořivého záložníka by týmu jistě dodaly potřebnou pohodu.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...