130 let
Miroslav Kříž před znakem svého fotbalového klubu. Po jeho zmizení se novým...

Miroslav Kříž před znakem svého fotbalového klubu. Po jeho zmizení se novým majitelem Viktorie Plzeň stal Tomáš Paclík. | foto: FOTO MF DNES – Jaromír Pech

Seriál

Plzni ukázal cestu, pak Miroslav Kříž zmizel. Jeho tělo se nikdy nenašlo

Sport
  •   11:46
PRAHA - Tělo Miroslava Kříže se ještě nenašlo a Městský soud v Praze osvobodil muže, který byl podezřelý z vraždy. Příběh bývalého majitele fotbalové Plzně a místopředsedy svazu nepřestává fascinovat. Je plný romantických snů a obrovských dluhů.

Toho večera byl nejšťastnější chlap na světě. Po zápase se promenoval mezi sponzory a tetelil se blahem. Jeho Viktoria Plzeň doma porazila Žižkov po boji 3:2 a 2. srpna 2008 se vyhoupla na první místo tabulky.

Klubový majitel Miroslav Kříž na všech televizích nechal zapnout teletext na stránce 206 a dlouze si ten pohled vychutnával. „To tu ještě nebylo, Plzeň vede ligu,“ opakoval a tváře mu hořely štěstím.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Křížovo nadšení neměnil ani fakt, že teletextová tabulka byla jen šidítkem. Z celé sezony se totiž odehrál jediný zápas, nic víc. Patnáct týmů mělo v tabulce nula bodů, jen Plzeň tři.

„Pánové, děkuju vám. Jste mými hosty,“ zašel mezi hráče a hned po utkání je pozval do golfového klubu Dýšina, kde byl prezidentem. I tam se na plazmových obrazovkách stokrát načítala čerstvá ligová tabulka.

O tři roky později se Plzeň na nejvyšší pozici objevila i na konci sezony, jenže Kříž v tu dobu pravděpodobně již nebyl mezi živými. Zmizel 22. května 2010 po údajném únosu před luxusní pražskou restaurací Chagall’s. Rok poté jej policie prohlásila za mrtvého.

Co byl zač?

„Přišel s vizí, že Viktorku změní, vysolil miliony za posily a ukázal cestu. Vím, že miloval fotbal a sypal do něj spoustu peněz, ale nepoznal jsem ho natolik, abych ho mohl soudit,“ vyprávěl plzeňský kapitán Pavel Horváth, když psal autobiografii Můj příběh nekončí.

Autor: