130 let

Fanoušek Newcastlu s potetovaným břichem | foto: Reuters

Vznikne na ostrovech nový superklub? Po Newcastlu znovu sáhli Arabové, tentokrát už obchod klapl

Sport
  •   17:58
Ač je fotbalový Newcastle po sedmi kolech v tabulce Premier League na předposledním místě, u stadionu St. James’ Park se mohutně slavilo. Fanoušci začali věřit, že současná šedá éra brzy skončí a místo ní nastanou úspěšné časy.

Osmnáctiměsíční sága, kdy se hovořilo o prodeji klubu zájemcům z Blízkého východu, došla totiž naplnění, novým většinovým majitelem se stal saúdskoarabský Public Investment Fund (Veřejný investiční fond).

„Všechny strany jsou potěšeny, že uzavřely tento proces, který dává jistotu a průhlednost fotbalovému klubu Newcastle United a jejich fanouškům,“ stojí v prohlášení vedení Premier League, které převod po dlouhých průtazích posvětilo.

Případ Newcastle. Obchod se Saúdy se dál táhne, na obzoru je i nový kupec

Může to být také začátek nové éry evropské fotbalové scény. Nebo naopak velká bublina, která po čase splaskne. Nicméně dotažení prodeje vyvolalo podobné haló, jako když v roce 2008 šejk Mansour ze Spojených arabských emirátů koupil Manchester City nebo o tři roky později získal katarský boháč Nasser Al-Khelaif Paris St. Germain. Oba zmíněné subjekty aktuálně patří mezi nejsledovanější a nejdiskutovanější kluby současnosti. Zároveň se jim však stále nepovedlo dokráčet až na vrchol, tedy vyhrát Ligu mistrů.

Prodej Newcastlu se chystal a táhl od dubna loňského roku. Tehdy fanouškům „Strak“ svitla naděje, že skončí éra pod neoblíbeným byznysmenem Mikem Ashleym. Na přelomu tisíciletí byli zvyklí mít v týmu řadu hvězd a působit v evropských pohárech, ale za Ashleyho vlády od roku 2007 hráli na mezinárodní scéně pouze jednou, navíc dokonce dvakrát sestoupili do druhé ligy. Má malé ambice a investuje do klubu málo peněz, zlobí se příznivci. Proto jich v průzkumech až 97 procent vítalo, že jejich klub mají převzít noví vlastníci.

Joelinton z Newcastle United
Allan Saint-Maximin (vlevo) z Newcastlu míří za míčem, sleduje ho Giovani Lo...

Jenže postupně vyvstala řada kontroverzí a z toho vyplývajících zádrhelů.

Vedení Premier League, které z velké části tvoří zástupci všech klubů nejvyšší soutěže, znepokojovalo možné napojení konsorcia Public Investment Fund na vládu Saúdské Arábie. Ostatně ředitelem fondu je princ Muhammad bin Salmán.

Zástupci neziskové organizace Amnesty International zase varovali před tzv. sportswashingem, tedy činností, jíž se státní režim kritizovaný za závažné problémy, nekalé praktiky či porušování práv snaží vylepšit svou reputaci prostřednictvím rozsáhlých investic do sportovních klubů nebo pořádáním vrcholných mezinárodních akcí.

Ozvala se i Hatice Cengizová, snoubenka novináře Džamála Chášukdžího, jehož vražda před třemi lety je přímo spojována právě se saúdskoarabským režimem. „Prodej Newcastlu do rukou Muhammada bin Salmána, saúdského prince, navždy poskvrní anglický fotbal,“ uvedla loni.

Jak ‚praotec‘ poklekání změnil svět. Protirasistické gesto stálo Kaepernicka sportovní kariéru a rozdělilo Ameriku

Dalším problémem byly spory ohledně vysílání Premier League. Na něj vlastní pro Blízký východ a severní Afriku práva katarská televize beIN Sports, jenže Saúdská Arábie její produkci na svém území blokovala a zároveň tolerovala pirátské vysílání kanálu beoutQ. Společnost beIN Corporation následně Saúdskou Arábii zažalovala kvůli škodám v celkové výši více než jedné miliardy dolarů.

Investiční skupinu vedla osmačtyřicetiletá britská podnikatelka Amanda Staveleyová, která má silné napojení na investory z Blízkého východu. Spolu s íránským manželem Mehrdadem Ghodoussim žijí střídavě v Dubaji a Londýně. Se svou společností PCP Capital Partners mimo jiné zprostředkovala investici několika miliard liber šejka Mansoura bin Zayed Al Nahyana do britské banky Barclays nebo jeho koupi Manchesteru City v roce 2008.V uplynulých měsících však došlo k výraznému pokroku. Public Investment Fund měl prokázat, že je entitou nezávislou na státu, Saúdská Arábie se vypořádala s ilegální produkcí kanálu beoutQ a zrušila blokování vysílání BeIN Sports. Bez toho by se obchod neuskutečnil.

Nyní dotáhla nákup Newcastlu United za 300 milionů liber (9 miliard korun), z něhož PIF vlastní 80procentní podíl, a ona sama získala minoritní část podobně jako společnost Reuben Broth.

Autor: Tomáš Kubánek