130 let

Trenér udílí pokyny na tréninku. | foto: ČTK

Proti Skotsku bude krystalizovat sestava

Sport
  •   7:18
PRAHA - Hlavním cílem českých fotbalistů v dnešním přípravném utkání se Skotskem bude najít optimální sestavu pro mistrovství Evropy, především pak ideální složení ofenzivy. Zápas bude generálkou na šampionát a loučením s českými diváky před pondělním odletem do dějiště turnaje.

Čeští fotbalisté mají za sebou vydařenou přípravu s Litvou, ale ani jistá výhra nad průměrným soupeřem nenaladila experty a veřejnost na optimistickou notu. Souboj se silným Skotskem by ale měl být skutečnou zkouškou současných schopností mužstva, především pak jeho ofenzivy a zřejmě i herního systému.

"Spíše si uděláme dva modelované tréninky v Seefeldu, na velké experimenty už není moc času. Ještě se ale nedostali do hry Pospěch se Sionkem, a ty bychom rádi viděli ve hře," naznačil trenér Karel Brückner dnes před novináři své plány.

V utkání s Litvou vsadil Brückner na očekávané rozestavení s jedním hrotovým a dvěma podhrotovými hráči, ale v druhém poločase přešel na rozestavení 4-4-2 a týmu to svědčilo. Je proto otázkou, zda proti Skotsku zvolí stejnou variantu, zvlášť s ohledem na skutečnost, že pozice v křídelním prostoru příliš nesvědčí Milanu Barošovi.

A nejisté je také složení středové řady - Davidu Jarolímovi se v úterý v ofenzivě dařilo, ale zůstával za ním nevyplněný prostor, který obvykle zaujímá Tomáš Galásek. Není proto vyloučeno, že se trenér bude snažit najít místo pro oba hráče; třetím do party by mohl být Plašil, Polák, ale podle Brücknera zbude místo i na Matějovského.

Trenér naznačil, že velký důraz bude dávat i na obrannou hru, která se mu v úterý příliš nelíbila. "Trenér nám dnes předvedl některé věci na videu a bylo jasně vidět, že z pohlede defenzivy nebylo vše v pořádku. Příliš jsme se vysouvali po krajích a otevírali prostory," potvrdil koučovu kritiku kapitán týmu Tomáš Ujfaluši, kterému skotští novináři rádi připomenuli nedávné klopýtnutí Fiorentiny v semifinále Poháru UEFA proti Glasgow Rangers.

Pokud by prý Skotové nastoupili s podobnou taktikou, čekala by Čechy pořádná dřina. "Bránili v devíti, do obrany se téměř nebylo možné dostat. Na takovou hru platí jediné: žádné dlouhé rozehrávky vzadu, ale co nejrychlejší cesta do útoku," uvedl Ujfaluši, co by mělo na Skoty platit.

Zápas proti Skotsku bude i náročnou zkouškou odolnosti českého mužstva. Soupeř je vyhlášený svým bojovným stylem, který podporuje skutečnost, že v Praze dostane šanci řada mladých hráčů; ze základního kádru totiž soupeři chybí hned jedenáct fotbalistů. V Praze nenastoupí útočník Kris Boyd, chybět budou také Kevin Thomson, Steven Whittaker, Alan Hutton a James McFadden, na poslední chvíli se dal dohromady kapitán týmu Stephen McManus.

"Už jsem fit, k zápasu jsem připravený. Sezona je dlouhá a náročná, únava už je znát," přiznal na předzápasové tiskové konferenci bek Celtiku Glasgow, pro něhož prý budou velkou výzvou souboje s urostlým českým útočníkem Janem Kollerem.

Autor: ČTK