Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ruští fotbalisté nebudou hrát v nových dresech, po chybě výrobce mají srbskou trikolóru

Sport

  19:56
Moskva - Ruští fotbalisté po chybě výrobce dohrají kvalifikaci o mistrovství Evropy ve starých dresech. Na nové kolekci totiž mají nesprávné řazení národních barev, které spíše než ruskou připomíná srbskou trikolóru.

Arťom Dzjuba se raduje z gólu na 3:0. foto: Reuters

Firma Adidas minulý týden představila dresy, u nichž podobně jako u německých jsou na rukávech pruhy odpovídající národní trikolóře. U Rusů jsou však ve špatném pořadí, místo toho, aby byla nahoře bílá, uprostřed modrá a dole červená, je pořadí opačné - červená, modrá, bílá. Tím trikolóra odpovídá spíš srbské než ruské vlajce.

Ruský fotbalový svaz agentuře AFP potvrdil, že po protestech některých hráčů reprezentace zbývající dva kvalifikační zápasy proti Belgii a San Marinu odehraje ve starých dresech. Nové už přitom byly k dostání v oficiálních obchodech Adidas po celé zemi.

Společnost se brání, že design dresů připravuje v těsné spolupráci s partnerskými svazy. „Jsme si jistí, že společně najdeme nějaké řešení,“ uvedl Adidas.

Bez problémů nebylo představení nových dresů Adidasu ani v Německu. Začátkem týdne se do internetového prodeje dostala trika s překlepy ve jménech hráčů Jonase Hectora (“Hecktor“) a Lucy Waldschmidta (“Waltschmidt“). 

Autor: